måndag, december 20, 2010

CROSS CULTURAL TRAINING

Idag har jag och min man haft Cross-Cultural-Training hemma i lägenheten tillsammans med en konsult som jobbar åt Ericsson. Det var en väldigt intressant och lärorik dag med många intryck och tankar. Vår konsult har själv tidigare i livet flyttat med man och barn till ett nytt land så hon visste vad hon pratade om.

Vår medfödda kultur spelar en avgörande roll hur vi agerar och hur vi uppfattas och är därav av en väldigt stor betydelse. Vi har alla vår egen personlighet men kulturen är något som präglar oss mer än vi kanske många gånger tror. Sättet att göra affärer är inget undantag, kulturen spelar en avgörande roll även där och måste tas hänsyn till för att nå bästa förståelse och resultat.
För att få en större förståelse för en ny kultur, som den vi nu upplever, är det viktigt att man läser på och får en förståelse för varför saker och ting är som det är. Med hjälp av material från våran konsult har vi fått intressant kvällslektyr att ta del av som en hjälp på vägen.

Saker och ting är inte som hemma här och det skulle i ärlighetens namn inte vara så kul om det vore med tanke på att vi har flyttat till andra sidan jordklotet.
Del av anledningen till denna flytt är ju faktiskt att få uppleva något nytt, en ny kultur, ett nytt språk för barnen och förhoppningsvis en erfarenhet och minnen för livet för oss som familj.

Det kommer med all säkerhet att komma en dipp där vi känner hemlängtan, saknad, mest känna och tänka negativa tankar om vår nya miljö. Detta kommer att vara helt normalt. När och hur länge det varar är olika från person till person. Det viktiga är att vi uppmärksammar det, både hos oss själva, sin partner och hos våra barn. Det gäller att kunna se tecknen och att hjälpa och stötta varandra, det är ok att få vara ledsen.
En viktig sak för oss nu är att skaffa oss nya minnen, vi har inga minnen här i USA ännu. Minnen är viktiga, väldigt viktiga till och med när du tänker efter.
Det är därför ingen slump att vår konsult starkt uppmanade oss: -Ge er ut och skaffa er minnen, hitta en ny favoritrestaurang, gör resor och upptäck nya saker!
Med nya minnen blir livet roligare. Att vi även får en mix av kultur är också en viktig bit, därför är det viktigt att vi har svenskar som vi också kan umgås och ventilera saker med.

En annan viktig sak som måste sättas på plats är boende och skola för barnen, fungerar inte det så kommer ingenting att fungera. Så imorgon är det dags för husvisningar igen!

Även Filippa ska om några veckor få sin egen dag med Cross-Cultural-Training tillsammans med en konsult, men då utifrån ett barns perspektiv. Det ska bli väldigt intressant att få ta del av den dagen!