söndag, december 26, 2010

AMERIKANSK VÄNLIGHET

När vi står och tittar ut över den stora parken, som rymmer alla tänkbara bollplaner, belägen brevid vårat tilltänkta hus kommer en man sin hund gående emot oss. Han stannar till och säger -"Hej, hur mår ni, allt väl? Vi uppskattar att han stannar till och förklarar att vi precis har flyttat hit från Sverige och är intresserade av att köpa ett hus på andra sidan parken. Han tar oss i hand och presenterar sig som Matt, han förklarar att han själv bor i området och försäkrar oss om att det är ett bra område och att vi kommer att trivas.
Jag är ganska säker på att om det vore i Sverige så skulle mannen med hunden bara ha passerat oss utan att säga någonting, kanske inte ens mött våran blick.

Lite senare gör vi ännu ett stopp för att titta ut över golfbanan som sträcker ut sig mellan bostadshusen. En golfbil kommer körande på väg emot 16:e hålet, han stannar till, hoppar ut och börjar genast prata med oss.
Också det lite osvenskt skulle jag tro.

Generellt är amerikanerna väldigt hjälpsamma, öppna och vänliga. Så fort man kliver in i en butik så välkomnas man, får frågan om hur man mår och om man vill ha hjälp med något.
Frågan om hur man mår är i och för sig detsamma som det svenska hej så visst finns det en ytlighet i viss del av det som sägs.
Alldeles oavsett så är det uppskattat med den amerikanska vänligheten som inger en positiv känsla, speciellt för oss som är utlänningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar