måndag, maj 30, 2011

MEMORIAL DAY

Den sista måndagen i maj varje år firas Memorial Day i USA och är en federal helgdag.

Memorial Day är för att hedra de personer som stupat i krig för USA och högtiden började efter det amerikanska inbördeskriget som slutade 1865.






ART AND WIND FESTIVAL

Central Park har under två dagar förvandlats till en "Art and Wind festival". Med matmarknad, karuseller, drakflygning, uppträdanden och försäljning av allt mellan himmel och jord spenderades lättsamt flera timmar i parken denna måndag eftermiddag.
Efter gårdagens vinprovningar så var det ett väldigt tacksamt nöje att ta med barnen på.





Fabian provsatt både brandbil och helikopter, lyckan var i det närmaste fullständig!
Han tyckte det var så spännande att få klättra upp i en riktig helikopter, vilket var första gången för honom. Ord som "wow" och "coolt" kom ur hans mun inte bara en gång under eftermiddagen!



 


Lyckan blev fullständig när han fick åka bil runt parken med sin mamma. Tror jag det, vilken son vill inte ha med sin mamma på raggarrundan?!




En rullande ATM machine, bankomat, hade ställts upp i parken så att det inte skulle råda brist på kontanter.

 


söndag, maj 29, 2011

VINPROVNING OCH BBQ

Med helgdag nästkommande dag och strålande väder så var det inte mycket som hindrade oss och familjen Zweidinger från en vinprovningsresa trots att det var söndag.
Första stopp blev Wente Vineyard. Sju olika sorters vin provsmakades och värderades.



Med stora gräsytor för barnen att springa och leka på så kunde vi vuxna dricka vårat vin i lugn och ro.

Det hade precis varit ett lunchbröllop på området och som fortfarande pågick på när vi kom. Med disco musik i parken så blev det även en festlig stämning bland alla oss vinprovare.

Tanken slog oss ett tag att pröva rollen som "wedding crasher" men höll oss i skinnet. Den här gången. Det var nog tur att bröllopet led mot sitt slut annars kan jag inte garantera hur det hade slutat.
För ni som ännu inte har sett filmen "Wedding crasher" och längtar efter ett gott skratt kan jag varmt rekommendera den. Om man nu har den typen av humor vill säga.





Andra stoppet blev Concannon Vineyard. Ett fantastiskt ställe och med elva olika viner på provsmaknings menyn. Med en stor park för barnen att springa i så flöt även denna vinprovning smidigt. Det är tillåtet att ha med sig sin egen picknic korg med mat till parken. Väldigt trevligt, vinet går man bara in på vingården och köper!



Sista stoppet blev hemma hos oss där vi fortsatte med att dricka upp de vinflaskor som följde med oss hem under dagens tur.
Kvällen fortsatte även med kubbspel och grillning och avslutades inte förrän väldigt sent...
Men vad gjorde väl det när vi hade sovmorgon dagen efter?!

lördag, maj 28, 2011

MOUNT DIABLO

Efter några felåkningar, trots gps, så lyckades vi hitta den slingrande vägen upp till Mount Diablo´s topp.
För mig som är lite lätt höjdrädd så var bilturen i sig inte någon höjdpunkt.
Med branta stup och en slingrande väg så höll jag mest i mig och lutande mig ifrån kanten så gott jag kunde.





Men väl uppe på toppen så mötte oss en vidunderlig utsikt och det var däremot en höjdpunkt.
Det var så pass kallt på toppen att dimma/moln svepte längs vägen den sista biten upp.



En fantastisk utsikt, någonstans där nere bor vi.


Det är något speciellt med amerikaner och storleken. Det är helt klart att storleken har en väldig betydelse för dem, allt är större. Hus, bilar, parkeringsplatser, varuvagnar och till och med kottarna i tallen som Fabian upptäckte.
Om de stora storlekarna generellt är som kompensation för att någon annan storlek inte håller måttet är dock oklart.

 

Fabian med en STOR kotte


 

fredag, maj 27, 2011

KOMMANDE SVERIGE BESÖK

För ett par dagar sedan bekräftade min bror att familjen Andersson har bokat flygbiljetter till oss i mitten av oktober.
Det kommer att bli så galet roligt och helt hysteriskt som det bara kan bli med just dem!

Planeringen har redan tagit fart. Highway 1 ner till LA står överst på listan. Besök på Disneyland och kanske även San Diego med SeaWorld, för barnens skull.
Vi vuxna såg först Las Vegas med drinkar, roulette, en spektakulär show och trendiga nattklubbar framför oss men insåg sedan till vårat förtret att det kanske inte skulle uppskattas lika mycket för 7 respektive 4-åringar som för oss i övre 30-års åldern?

Nåja, mycket nöje kommer det med all säkerhet att bli!

Jag tror minsann att vi ska investera i en extra kyl och frys till garaget så att vi kan bunkra upp med öl och margaritas, ja lite mat också naturligtvis. I mån av plats.

onsdag, maj 25, 2011

STÄDNING

Jag har alltid haft lite svårt för tanken att någon annan ska städa åt mig. Jag har inga problem med att ta hand om min och min familjs smuts och att städa upp efter oss.
Även när vi övernattar på hotell så "städar" jag för jag vill absolut inte lämna en enda röra till städerskorna. Det skulle inte kännas bra.

Ska jag vara ärlig så är sanningen den att jag som pedant helst städar själv, så att jag är helt säker på att det blir rätt gjort. Det är just här skon klämmer, att kunna lita på att någon annan kan städa lika bra som jag.
Och att dessutom rent utav göra det bättre! Kan det verkligen vara möjligt?
Det är inte en helt lätt uppgift att släppa taget om för min del kan jag garantera.

Jag ska erkänna att det har tagit emot men nu har det i alla fall hänt. Jag har för första gången i mitt liv anlitat professionell städhjälp.
Under tre timmar städade två personer vårat hus och jag kan lova att det känndes väldigt konstigt men dessto skönare efteråt.

Ett skinande rent hus från golv till tak blev resultatet. Alla badrum och dess kakel noggrant skurade, alla lister dammade och dörrar torkade.
Med ett betydligt större hus än hemma i Sverige så skulle det krävas så många timmar av städning för att kunna hålla det tipp topp.

Det är bara att inse att städhjälp två gånger i månaden är inte är så farligt att betala för utan kanske rent utav nödvändigt?

Och, tro det eller ej, det var möjligt att någon annan städade bättre än mig! En lärorik och nyttig insikt!

tisdag, maj 24, 2011

PIPPI

Den här veckan har Fabians dagis en internationell vecka.
Jag blev tillfrågad om jag ville komma och berätta lite om Sverige och självklart ville jag det.

Jag började med att berätta lite om Sverige och visade på jordgloben vart Sverige ligger. Långt bort från USA och väldigt litet i jämnförelse kom barnen fram till efter att noggrant ha observerat globen.
Därefter berättade jag om Pippi Långstrump och läste några historier om hennes äventyr. Jag hade även med en stor Pippi docka samt Lilla gubben och Herr Nilsson i form av gosdjur så sagostunden blev väldigt lyckad.

Fabian tyckte att vi dessutom skulle baka cocosbollar/chokladbollar och bjuda på så efter sagostunden bjöd en stolt Fabian hela sin klass på de egna bakade godsakerna.


fredag, maj 20, 2011

EAGLE

Plötsligt satt den där. Den magnifika örnen, på vårat staket.

Inte den vithövdade havsörnen som är USA nationalfågel men dock en örn, örn som örn.





Mäktig, vacker och skräckinjagande på samma gång.



torsdag, maj 19, 2011

OPEN HOUSE

Idag hade Filippas skola öppet hus för att visa alla föräldrar vad eleverna har åstadkommit under terminen.

För Filippas del har utvecklingen varit storartad. Från för lite drygt fem månader sedan komma ny i en klass, i ett nytt land och ett nytt språk skriver hon numera sagor och rapporter på engelska.
Inte helt grammatiskt korrekt ännu men bara det faktum att hon alldeles själv tänker och vågar skriva ner det hon vill gör hennes försök till en enorm bedrift och så klart även mig till en stolt mamma.

Till vår svenska förvåning så har Filippas klass fött upp kycklingar i klassrummet! Från ägg till färdig kyckling! De har växt upp i och utanför klassrummet i en stor bur men imorgon är det dags för dem att lämnas över till en bondgård för fortsatt vård.

Väldigt söta kycklingar


Kvällen började med att alla 2:a klassare sjöng för oss alla föräldrar utanför deras klassrum.


Filippa och Oliva                              Hela Filippas klass



Efter skönsång var det öppet hus i alla klassrum och vi fíck tillfälle att betraktade alla de arbeten och projekt som har skapats av elverna under terminen. Filippa visade och berättade ivrigt för oss.





Skolan har två salar som de kallar "Mac Lab", där står en hel klassuppsättning av MacBook´s för eleverna att arbeta på. Filippa loggar vant in och visar sina rapporter och berättelser som finns lagrade där.


Filippa visar sin rapport om President Barack Obama




Filippa utanför sitt klassrum



Filippas skola



söndag, maj 15, 2011

JOBBUPPDRAG

Idag var det återigen dags för arbete på vårat svenska lekis.

Efter dagens lekistimmar var det "personalmöte" där nya medlemmar för styrelsen skulle väljas samt utses ansvariga personer över diverse andra uppdrag inför nästa läsår.

Jag kommer att ha rollen som bibliotekarie under nästa läsår samt att vara med och anordna nästa års midsommarfirade.
Inte direkt några betungande arbetsuppdrag för mig under nästa år med andra ord!


Hela lekis klassen samlad!


tisdag, maj 10, 2011

TJEJFEST

Äntligen dags för mamman i familjen att få lufta sina vingar och bege sig på tjejfest tillsammans med ett gäng andra svenskor.
Så fort min man klev innanför dörren klev jag ut genom den.

I kväll var det träff hemma hos Ann-Louise som även är fröken i vårat svenska lekis som alla vi svenskar driver tillsammans.
Med massor av god mat, gott vin och tjejsnack så kan det inte annat än att bli en lyckad kväll.

De flesta av tjejerna har varit au-pair häromkring för många år sedan men har sedan blivit kvar av någon anledning, främst på grund av en man så klart.
Till skillnad mot mig som har levt hela mitt liv i Sverige så har de mer och mer glidit ifrån Sverige. Det är så roligt när vi pratar och jag nämner saker om Sverige som är för mig helt självklara medans de ser ut som frågetecken.

Hur kan man till exempel inte veta vad företget Fortum är?

En vinprovningsresa i limousine är på agendan framöver!

LÄKARBESÖK

Då dagis och skola kräver att en läkarkontroll ska göras på alla barn så har jag sent om sider tagit tag i saken och idag var det dags.

Dr Cheng visar sig inte bara vara en mycket barnvänlig läkare utan dessutom väldigt rolig, han får Fabian att skratta sig igenom hela besöket. Han får honom dessutom att göra precis som han ber honom om. Det är en bedrift i sig.

Fabin skrattade inte lika mycket när det visade sig att vårat svenska vaccinationsschema inte riktigt överensstämmer med det amerikanska. Detta var jag i och för sig medveten om men jag trodde nog inte att det krävdes ytterligare fyra sprutor här.

Fabian var trots allt en tapper liten kille som gick därifrån glad med två klistermärken på Spiderman.

söndag, maj 08, 2011

MOTHER´S DAY

I dag är det "Mors dag" här i USA och självklart en anledning till firande.

Barnen hade knepat och knåpat på skola respektive dagis och överraskade mig med fina fotografier och egna gjorda kort. Så väldigt uppskattat!



Jag gillar Fabian´s porträtt av mig


fredag, maj 06, 2011

TEACHER APPRECIATION WEEK

Hela den här veckan har varit "uppskatta-dina-lärare-vecka".
Det hela innebär att eleverna ska visa sin uppskattning till lärarna genom gåvor, presentkort, handgjorda kort mm.

Jag antar att du även kan kalla det regelrätta mutor?

Således har sex stycken tjusiga presentpåsar med svenska godsaker och presentkort skapats för att barnen ska kunna ge dem till sina lärare.

Filippa har dessutom själv skrivit några uppskattande rader till alla sina lärare, allt på engelska så klart, som hon också har överlämnat.

Teacher appreciation week var även det en ny och intressant upplevelse. Jag är dock glad att det inte är varje vecka.

torsdag, maj 05, 2011

ATHLETICS GAME

Jag hade idag anmält mig som frivillig hjälpare inför resan med Filippas klass till arenan Coliseum för att se Oakland Athletics spela.
Sportgrenen var baseball.

Baseball är ju som känt en väldigt stor utövande sport i USA. Själv är jag inte alls så bekant med sporten.
Just därför så var det så kul att få uppleva en match live med allt vad det innebär.
Men jag kan tyvärr inte påstå att jag blev direkt klokare av sporten efter att ha sett en match.

Det var däremot ett nöje att se hur kul Filippa hade under dagen med sina klasskompisar. Jag tror dock att det roligaste för dem var att ropa till sig försäljarna som sålde snacks och inte själva matchen.



Filippa på sitt livs första baseball match


Då dagen hade en toppnotering på +34 grader C så var det en varm dag på arenan.

För att återställa vätskebalansen så intogs rött vin hemma senare på kvällen tillsammans med grillat kött och sallad.


onsdag, maj 04, 2011

4-ÅRING

Idag fyller vår lilla Fabian 4 år.
Vad tiden går fort, jag minns som igår när han föddes. Två månader för tidigt. Denna lilla krabat är nu stora killen. Men trots det så kommer han nog alltid att vara mammas lilla kille, vare sig han vill eller inte.

Då gårdagen tillbringades på Fairmont hotell inne i San Francisco så startade firandet redan i går kväll med paket.



 Man kan säga att Spiderman är väldigt populärt just nu


Anledningen till att vi spontant tillbringade natten på hotell var att denna suite bokades upp av min mans arbetsgivare, Ericsson.
Eftersom det genom en av hotellets suiter är enda vägen, via dess takterassen, till taket där installationsskåp och dylikt finns så var det tvunget att hyra denna suite för att komma åt utrustningen då jobb krävdes där.
Självklart vore det ju inte klokt att betala för en suite och inte utnyttja den maximalt. Så därav övernattningen i denna fantastiska suite.

Födelsedagsmorgonen startade tidigt och bjöd på ännu mera paket och även ballonger. Då jobb, skola och dagis väntade hemma så startade resan hem från San Francisco redan kvart över sju på morgonen.


En nyvaken 4-åring


Resten av dagen fortsatte i ett rasande tempo.
Cupcakes som hade beställts, hämtades och levererades till dagis och som Fabian sedan fick bjuda alla sina dagiskompisar på.

På eftermiddagen var det dags för svenska skolan och dagen till ära med en svensk teateruppsättning i form av "Pia och Pajas Pirat".
Fabian tyckte teatern var så rolig, så härligt att se och höra hans skratt!

Väl hemma på kvällen så fortsatte firandet med tacobuffé, tårta och ännu fler paket.
Vår lilla son är inte på något vis bortskämd.

En Spiderman tårta hade beställts av 4-åringen


Efter en väldigt lång och rolig dag somnade tre av fyra familjemedlemmar i föräldrarnas sovrum.


söndag, maj 01, 2011

BREAKING NEWS

Usama Bin Laden is dead.

- "Justice has been done", citat från president Barack Obamas tal till nationen ikväll.

En stor händelse, en ännu större nyhet, ett enormt firande.

Det är svårt att bättre kunna beskriva hur nyheten om Usama Bin Ladens död har tagits emot här i USA.