måndag, februari 28, 2011

GRANNAR

När barnen och jag var ute i det fina vårvädret efter skolan kom grannfrun, och en av hennes fyra döttrar, över och hälsade oss välkomna.
De var väldigt trevliga och nyfika på oss, sina nya grannar. När jag berättade att vi kom från Sverige blev de ännu mer nyfikna och ville gärna hjälpa till om det var något vi undrade över.

Lite senare på kvällen ringde det på dörren, utanför stod två andra av grannens sammanlagt fyra söta döttrar, med en tallrik hembakade och fortfarande varma brownies.




Så väldigt amerikanskt, så väldigt trevligt, så väldigt uppskattat och så väldigt gott!

söndag, februari 27, 2011

SVERIGE BESÖK

Till allas vår förtjusning fick vi nyheten, under söndagmorgonens obligatoriska skype samtal, att barnens mormor och morfar har bokat flygbiljetter för att komma över och hälsa på oss under tre veckor!
Barnen blev helt till sig och har sedan dess inte pratat om annat.

Jag vet inte om min mamma kände att det var väldigt konstigt att inte vara på plats och hjälpa till när något av hennes barn flyttar, som hon annars alltid är, eller om saknaden efter barnbarnen blev för stor.
Kanske både och helt enkelt?

Om två veckor ska allt dock vara i ordning och gästrummet färdigställt, kommer inte på fråga om något annat.
Däremot kommer jag gärna att ta emot lite tips och ideér vad gäller inredningen, så lite sparar jag tills dess att de kommer.

Vi ser verkligen fram emot vårat första Sverige besök och vi har redan börjat planera för fullt, trots min mors avrådan.


fredag, februari 25, 2011

INSTALLATION

Det är ett jättejobb att flytta, även om man bara flyttar rakt över gatan.
Att flytta och köpa ett nytt hus i ett främmande land lyfter saker och ting till en helt annan dimension.
Det har varit fullt upp, minst sagt, jag är helt slut stundtals.

Mina föräldrar har alltid varit med om alla mina tidigare flyttar men den här gången var de inte här. De var väldigt saknade, minst sagt. Min pappa brukar underhålla barnen bästa han kan och min mamma brukar stå för maten och hjälpa till så att varje sak hamnar på rätt ställe.
I ett nytt hus måste man plötsligt tänka till vart varje sak ska vara, var de mest praktistk passar bäst. Inte helt lätt att nu själv ta alla dessa beslut.

Och vad saker man lyckas samla på sig under åren, helt obegripligt, behöver vi verkligen allt detta? Säkert inte, men saker har vi och alla är betydelsefulla på sitt sätt.

Jag minns, och kommer aldrig att glömma, när jag flyttade hemifrån till min allra första lägenhet på Tegnervägen i Katrineholm. Min kompis Ingela hjälpte mig med flytten den dagen, vilket gick väldigt smidigt, ett lass i hennes röda saab och sen var det klart. Mer saker än så hade jag inte, än att det rymdes i bagageluckan på en röd saab.

Idag ryms inte mitt bohag i bagageluckan på en röd saab, den rymdes knappt i en stor röd kontainer.

torsdag, februari 24, 2011

KALAS

Idag har Filippa varit på sitt första amerikanska kalas, birthday party.
Det var en klasskompis som fyllde åtta år och kalaset hölls på ett lekställe, Pump-it-up.
Hoppborgar, klätterställningar och diverse andra aktiviteter höll barnen sysselsatta i två timmar. Efter en stund så var Filippa varm i kläderna och jag och Fabian kunde lämna henne.



En födelsedagspresent lämnas inte hur som helst här i USA när du går på kalas. Presenten ska vara fint inslagen och ligga i en lika fin matchande papperspåse med fina snören och med födelsedagskortet fastklistrat.
Även kvittot ska bifogas om ett byte efterfrågas. Kvittot ber man om när man köper presenten och är ett separat kvitto där inte priset syns utan bara en streckkod.

Kalas här hålls till största delen på något annat ställe än i hemmet. Det är alltid någon aktivitet på programmet, eller någon inhyrd person som underhåller barnen. Här existerar inte att barnen leker och använder sin egen fantasi, här blir de underhållna. Lite för mycket för min smak.
Jag är van vid kalas där vi har planerat några lekar som genomförs i bästa fall, sedan är det fri lek för barnen som gäller och som brukar vara det mest uppskattade inslaget.
Som sagt, det är annorlunda här.

onsdag, februari 23, 2011

DASSHUMOR

Standard toaletter och avlopp i USA går inte på långa vägar att jämnföra med de svenska.

Det blir väldigt lätt stopp i standard toaletten. Vi har tre stycken standard toaletter i vårat hus. Min man har lyckats göra stopp i två av dem sedan i fredags. Hans svenska mage passar inte standard toaletten kan vi konstatera, i en toalett var det i och för sig bara papper han lyckades stoppa i alldeles för mycket av.

Lagom road så hade jag besök av en väldigt trevlig rörmokare i dag, Jim. Han fixade båda två toaletterna och gick igenom alla våra vattenkranar och tipsade om eventuella justeringar.

Jag tror att han precis har lyckats sälja in åtminstone en ny toalett, till min man.

måndag, februari 21, 2011

PRESIDENT´S DAY

Idag är det President´s day och därmed helgdag i USA.

Den tredje måndagen i februari firas minnet av USA första president, George Washington.
I vissa delstater passar man på att fira ytterligare någon president, det är tydligen lite olika mellan delstaterna, vilket är lite förvirrande.
Här i Kalifornien så firar de även Abraham Lincoln denna dag.

Hur som helst, barnen var hemma från skola och dagis idag då de var stängda.

President´s day innebär dock inte på något sätt att min man är ledig från jobbet.
Det var i och för sig bara två kundmöten som skulle genomföras så han var hemma redan till lunch. Det kan faktiskt betraktas som att han ändå var ledig.


söndag, februari 20, 2011

ÖVERGIVEN

Min man tyckte att det var passande att smita från flyttkaoset och istället åka in till kontoret och jobba.

På lördagen ett par timmars arbete och nu även hela söndagen. Klockan är nu snart nio på kvällen, han åkte hemifrån för elva timmar sedan och alltså fortfarande inte hemma.

Jag är väl så där imponerad av hans frånvaro ska jag villigt erkänna. Min man är å andra sidan inte heller så imponerad över att behöva jobba just den här helgen men har inte haft så mycket att säga till om.
Det är vad han påstår i alla fall, vad vet jag?

REGN

Efter tre dagars ihållande regn sken äntligen solen igen idag.

En fantastisk utsikt mötte oss i morse. På Mount Diablos höjder hade det istället för regn kommit snö.




Citronträd i förgrunden och ett snötäckt Mount Diablo i bakgrunden, vilka härliga kontraster.


NY STIL

Det är inte allt man gillar när man köper ett nytt hus, vissa saker kommer tyvärr med på köpet.




Jag har väldigt svårt för ljuskronor och takfläktar som de ovan. Takfläktar ryser jag, av obehag, av. De känns väldigt 80-tal. De är dock fortfarande väldigt förtjusta i takfläktar här i USA. Men jag antar att vi kommer tycka att de är ganska sköna att ha när det blir väldigt varmt här.




Valv har jag också väldigt svårt för. Det känns också väldigt 80-tal. Amerikanerna är även väldigt förtjusta i valv. Vissa saker kommer som sagt med på köpet men det är bara att gilla det nya utgångsläget.

Det är inte bara ett nytt spännande liv vi har här i Kalifornien utan även en ny stil vad gäller inredning. Men jag ska nog få ordning på det med så småningom.

INFLYTTNIING

Det har varit ett par hektiska dagar där vi har haft fullt upp med flytten.

Under två dagar målade tre man om i fyra rum och så i fredags kom äntligen flyttlasset från Sverige.
Fabian hade dessvärre en febertopp på torsdags kvällen så vi kunde inte lämna honom på dagis på fredagen. Med Fabian hemma och ett ankommande flyttlass så ville även Filippa stanna hemma så jag drog en liten vit lögn om förkylning till skolan.


Flyttbilen är här med alla våra saker

Så med två barn och ihärdigt regn skedde flytten. Det var lätt kaotiskt under några timmar då flyttfirman sprang in med flyttlådor och möbler. Tvättmaskin och torktumlare levererades och installerades. TV apparater levererades och installerades. Comcast såg till att bredbandet installerades, livsviktigt att det fungerar från dag 1. Det skulle vara i det närmaste katastrof för samtliga i familjen om inte internet fungerade.


Flyttkaos, barnen gömde sig i lådor och bland allt papper





Frasse upptäckte att det blev lite roligare med uppackningen om man fick dricka lite öl.
Sent om sider kunde vi andra kvällen i huset grilla och inta den första riktigta middagen i vårat nya hus. Den första kvällen blev det hämtmat.



tisdag, februari 15, 2011

NYCKLAR

Äntligen, äntligen, äntligen är husköpet registrerat och vi har fått nycklarna!

Äntligen kan jag lägga upp några bilder på vårat hus.







I fortsättning kommer vi alltså bo här under några år, det är planen i alla fall. Med min man så vet man aldrig riktigt vad som kan hända.
Men förhoppningsvis får han lite ro i själen nu och kan andas ut vid grillen, med en kall öl och blicka ut över golfbanan.

Det har varit ett intensivt arbete med att ro hem denna husaffär, men vi har lyckats! Jag kan inte i ord nog beskriva hur skönt det ska bli att efter över två månader i en möblerad lägenhet återigen få bosätta sig i ett hus som vi är vana vid. Att bara kunna öppna dörren och kliva ut på gräsmattan, vilken frihet!
Att endast ha levt med och i det vi fick med oss i våra resväskor gör att det kommer att vara som julafton på fredag när vår kontainer kommer med alla våra kläder, skor, möbler, glas, tallrikar och leksaker.

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att skaffa abonnemang för vatten, el/gas, värme, sopphämtning och TV/internet. Inte gjort i en handvändning.

Jag har dessutom bokat en målare som kommer tidigt i morgonbitti för att börja med ommålning av några rum. Det gick däremot väldigt smidigt, han har varit väldigt tillmötesgående och flexibel.

måndag, februari 14, 2011

VALENTINE´S DAY

Man skulle kunna säga att amerikanerna gillar att fira saker, gärna stort och mycket, Alla hjärtans dag är inget undantag. Det hela är extremt överdrivet, ett kommersiellt jippo.
Det är heller inget undantag av firandet i skolan eller på dagis. Både Filippa och Fabian skulle ha med sig "Alla hjärtanskort" till alla sina klasskamrater och fröknar.
Vi har således inhandlat och gjort 26 kort till Filippa och 30 kort till Fabian, dessutom med någon liten tillhörande sak, en godisbit, en penna eller dylikt.
Alla gör så och vi ville inte på något sätt vara annorlunda.

Barnen kom hem med varsin påse full med kort, godis, pennor, klubbor, suddgummin mm. Är det inte helt galet?
Jag kan nästan höra alla kommentarer som skulle hagla i Sverige om ditt barn kom hem men en stor socker-chock-påse från dagis på en vanlig vardag.


Valentine´s påsar och vansinnigt goda cupcakes!




Filippa och Fabian ritade fina Alla hjärtans teckningar. Filippa ritade ett fint familjehjärta med alla våra namn i.  Fabian sa sig rita små gubbar, men teckningen går att tolka på olika sätt, helt klart.


söndag, februari 13, 2011

IKEA

Idag var det dags för det första IKEA besöket.
Den svenska matmarknaden var en höjdpunkt där alla fyra shoppade loss som om vi inte hade sett mat förut. Jag vet inte riktigt vad som tog åt oss men det var nog själva grejen att kunna handla lite svenska varor som gjorde att vi bara vräkte ner godis, pepparkakor, lingonsylt, ost, knäckebröd, prinskorv mm utan att ta någon som helst notis om priset.

Då vi kommer att behöva komplettera med några bokhyllor till barnes rum och kanske även några andra saker tog vi en sväng i varuhuset. Något som var positivt, om än lite underligt, var att priserna är billigare här än i Sverige. Halva priset på vissa möbler.




Svenska "delikatesser" för oss utlandssvenskar.

lördag, februari 12, 2011

SAN FRANCISCO

Idag besökte vi ett museum, Academy of Sciences, som ligger i Golden Gate Park inne i San Francisco.
Det fanns ett enormt stort och fint akvarium med mändger av saker att titta på, en regnskog och en planetarium. Vi var där i flera timmar men kände inte att vi hann med allt i alla fall så det kommer att bli återbesök.

Filippa och Fabian i akvariumet och "The living roof" på museumet


Vi stannade i San Francisco över natten så vi hann med både bad i hotellets pool och lite shopping innan vi gjorde stan osäker på kvällen.


San Francisco i skymningen från vårat hotellrum, Golden Gate Bridge skymtar i bakgrunden. Bilden med klockan tror jag talar för sig själv.



Filippa tyckte det var väldigt spännande att gå i storstan på kvällen och med kartan i högsta hugg. Fabian blev fast i Ferrari butiken, inte helt otippat.


fredag, februari 11, 2011

BRÖLLOPSDAG

Idag har vi bröllopsdag, våran tredje!
Det känns som om det vore många fler men det är bara tre år sedan vi gifte oss barfota på en sandstrand i Thailand.
Bara våra kära barn, mina föräldrar och en kusin till mig var närvarande. De visste inte om att vi skulle gifta oss utan det blev en överraskning för dem.

Vi överraskade alla till frukosten då ett fint uppdukat bord med champagne väntade på oss. Då mina föräldrar även de har bröllopsdag den 11:e februari så skålade vi för dem innan vi berättade att vi också tänkte göra denna dag till vår bröllopsdag. Alla blev tagna på sängen, minst sagt, men desto roligare.

Vi har ett oslagbart minne från vår vigsel i Thailand. Tyvärr så kan vi inte titta i fotoalbumet eller lägga upp bilder här då de just nu ligger nerpackade i flyttkontainern.

Våran 3:e bröllopsdag firas inte i Thailand utan i USA med champagne, jordgubbar, choklad och grillad oxfilé.

Och med kontraktsskrivning av huset mellan 17:30 - 19:00. Efter oändligt många turer med våran bank här i USA, vår bank i Sverige och the Title company (en tredje part) så fick vi efter många om och men till en kontraktsskrivning hemma i lägenheten under bevittning av en "notary".
På  måndag ska pengarna fördelas av the Title company till respektive parter och på tisdag morgon ska en "recording" av husköpet göras hos the county (typ kommun), efter det är huset vårat och vi får nycklarna.
Husköp i USA är mycket annorlunda mot husköp i Sverige, för att uttrycka det milt.

Resten av kvällen firades genom att min kära man satt uppkopplad på datorn och med en telefon som aldrig ville sluta ringa.


Fingeravtryck av oss krävdes under kontraktsskrivningen.


Hur som helst, mina föräldrar firar som sagt också bröllopsdag idag, men inte deras 3:e utan deras 44:e! Vi hoppas att den 11:e februari bringar tur så att vi får minst lika många lyckliga år tillsammans som de.


VÅR I LUFTEN

Det är riktig vår i luften här nu, det är så skönt. Träden slår ut och det börjar blomma för fullt.
Vissa dagar är det upp till 20 grader mitt på dagen. Snöstormar som vi läser drar över Sverige känns väldigt avlägset.





Bilderna är från trädgården till "nästan-vårat-hus", vi var där idag igen och då kunde jag inte låta bli att fota de blommande träden samt citron- och apelsinträden.
Vi hittade även en stor kryddsamling med mynta som växte i trädgården, den kommer väl till pass för alla de kommande Mojito drinkarna!


onsdag, februari 09, 2011

SVENSKA SKOLAN

Filippa har varit första gången i svenska skolan idag. Som jag har berättat tidigare så ligger den i Walnut Creek bara 10 minuter härifrån.

Vi blev väl omhändertagna och visade runt. Lokalerna som används är en kyrkas församlingslokaler.
Det är fyra små klasser där barnen är indelade efter ålder.
De flesta barnen har svenskan som andra språk, jag tror faktiskt bara att det är Filippa som är född i Sverige av alla barnen. Därav är hon den som kan prata, skriva och läsa svenska bäst.
Fröknarna hoppas på att Filippa kan bidra till att de övriga barnen vågar prata mer svenska.

Jag träffade fler svenskar som jag inte har träffat tidigare, alltid lika trevligt. Det verkar som det finns lite svenskar här omkring ändå.

måndag, februari 07, 2011

HEMLÄNGTAN

Vi har alla hemlängtan ibland. Det kan vara något vi upplever, läser eller efter att ha pratat med någon som utlöser en våg av hemlängtan.

Filippa är inne i en sådan period nu. Ibland i mer av form av en storm än en våg. Det är inte så mycket som är kul, hon längtar hem till allt och alla.
Jag vet inte men kanske att hennes förkylning och ett par febriga dagar har bidragit till hennes sinnesstämmning.
Är ditt barn ledsen, är du själv ledsen, det gör så jäkla ont.

Som tur är så brukar barn besitta förmågan att skifta sinnesstämning ganska snabbt, så även Filippa. I detta fall är det positivt, vilket det inte alltid är.
Genom att prata, prata och åter prata tillsammans släpps många känslor och tankar ut och det känns mycket bättre efteråt.

Jag har även uppmanat Filippa att skriva ned vad hon känner och tycker. Vad längtar hon efter? Vad är bra här i USA? Vad har vi att se fram emot?
Jag tror faktiskt att det hjälper. Filippa har numera alltid ett block och penna brevid sängen för att kunna skriva i innan hon går och lägger sig.

söndag, februari 06, 2011

SUPER BOWL

Idag klockan 18:30 (Texas tid) stannade USA. Det är Super Bowl final mellan Green Bay Packers och Pittsburgh Steelers.

Super Bowl finalen är en gigantiskt sporthändelse. Den går inte att undgå någonstans, det är reklam överallt.
Jag var på gymmet där det alltid är mycket folk, förutom idag på eftermiddagen, då var det nästan tomt.
Den stora motorvägen hem var nästan bilfri, vilket jag aldrig har sett, då började det gå upp för mig hur stor denna final är.

Alla sitter som fastklistrade framför kanal FOX för att bevittna Cowboys Stadium i Arlington som tar in över 100,000 människor denna kväll. Alla utom vi möjligtvis, som inte var riktigt så fastklistrade.

Däremot var spelningen i pausen av Black Eyed Peas en otrolig häftig show att se. Slash gästade och drog några välbekanta riff och Usher med några sköna moves.

Resultat: Green Bay Packers vs Pittsburgh Steelers, 31 - 25.

LEKIS

Idag har jag och Fabian varit på svenskt lekis. Varje söndag förmiddag hålls det ett svenskt lekis som drivs i form av föräldrakooperativ. Vi hyr lokalerna av en pre-school i Walnut Creek, det tar bara 10 minuter att köra dit.

Det var fantastiskt kul att träffa fler svenskar och att börja lära känna dem. Då det är ett föräldrakooperativ så blir man tilldelad några söndagar per termin då man är med och hjälper till.
Den svenska fröken som är ansvarig är en riktig eldsjäl och brinner verkligen för barn. Hon driver eget dagis, ansvarar för det svenska lekiset och arbetar dessutom som lärare på den svenska skolan som även den drivs i Walnut Creek.

Filippa har fått plats i den svenska skolan som har två timmar undervisning varje onsdag eftermiddag. Vi ska bege oss dit på onsdag för ett besök.
Min förhoppning är att barnen kan tycka det är lite skönt med en svensk omgivning en gång i veckan som avbrott från den amerikanska. Dels så får vi chans att hålla fast vid de svenska traditionerna.


Cykeltur för Fabian på lekis


torsdag, februari 03, 2011

BODY FAT

Idag har jag haft min första introduktion med en instruktör på gymet. När du blir medlem ingår tre gånger med en personlig instruktör.
Det var först frågor att svara på och sedan dags för mätning av längd, vikt, runt olika delar på kroppen och till sist mätning av body fat.

Vilken chock, det var så hög procent att jag inte tänker uppge det! Jag hade mina misstankar men det var ändå ett ordentligt slag i ansiktet.

Även om jag förhållandevis är ganska smal så kan jag inte förneka valkarna runt midjan och en väldigt mjuk och go mage. Jag har helt enkelt gjort det bästa att försöka dölja dessa med rätt kläder och olika "hjälpmedel" att trycka in dem i.

Med hjälp av min tränare Patti som jag även ska ha som personlig tränare framöver ska nu ske förändring, det bara måste bli en förbättring!
Även om Patti blev förvånad över min ålder när hon frågade, hon trodde jag var yngre - vilket jag så klart blev väldigt smickrad över, så är värdet på mitt body fat bevis nog på att jag börjar komma upp i ålder.

Det är så orättvist, vid 20 behövde man inte tänka på träning och kost. Nu vid snart 40 (det där kändes väldigt konstigt att skriva så jag ändrar till: snart 39) så är det ett faktum att din kost och träning är a och o för att din kropp ska må bra.
Det finns inga enkla genvägar. Mitt stora problem är att jag har så dålig karaktär, jag älskar mat och äter mer än jag behöver och ibland "fel saker" för mycket. Men livet är till för att njutas så jag tänker inte gå till överdrift men jag kanske inte behöver ta den där extra portionen med mat eller äta upp barnens rester?

Med lite bättre karaktär, envishet och personlig träning är mitt mål nu att få ner mitt body fat med en hel del procentenheter.

tisdag, februari 01, 2011

MOUSSERANDE VIN

Maken tyckte, när han sent om sider kom hem, att vi skulle fira att allt (dvs det mesta) är klart med husköpet.
Jag var inte så speciellt svår att övertala så ett mousserande vin från Napa Valley intogs.
På en helt vanlig tisdag!



BYRÅKRATI

Jag har nämnt det förut men måste bara kommentera det igen. Vilken otrolig byråkrati det är i detta land!
Det är ett flertal blanketter att fylla i för varendaste liten sak, det tar aldrig slut känns det som.
När har de tänkt att börja använda internet, databaser, alla de oändliga programvaror som finns att tillgå, så att man istället enkelt kan registrera sina uppgifterna online?
Jag ser otroliga effektiviseringsmöjligheter överallt, men det är inget som jag riktigt orkar ta tag i just nu. Kanske en annan dag.

Att genomgå processen med vad ett husköp och all den byråkratin som det innebär kan jag inte ens beskriva. Jag kan inte hitta ord för att enkelt kunna sammanfatta det på ett förståligt sätt, kanske delvis kan bero på att jag inte förstår allt själv?
Ändå är det min man som har drivit det tyngsta lasset vad gäller husköpet eftersom det är han som har en inkomst här. Jag skulle definitivt ha ganska stora problem med att få ett lån godkännt. Eftersom min man numera inte har något hår på huvudet så slapp vi i alla fall se det bli grått över en natt.

Idag har jag lyckats fått en hemförsäkring tecknad samt anlitat en målare för att hjälpa oss måla om några väggar i huset till vita.
Jag höll på och få ett bryt under dagen när jag satt med alla pappershögar runt mig. Men efter att ha ringt och beklagt mig för min man, som han säkert hade tid för, så kändes det genast lite bättre.
Vad har man inte sin man till?