söndag, juli 29, 2012

DAGEN EFTER

Idag var det dagen efter, för Frasse. Han mådde antagligen precis så som man ska efter sin 40-års dag! Så det måste man väl ändå säga är bra?

Trots det fortsatte firandet även idag om än något stillsammare. Hela familjen intog en fin brunch på flotta hotellet Kempinski.
Barnen var i vanlig ordning mer intresserade och imponerade av det enorma utbudet av efterrätter.



Filippa och en aningen sliten 40-åring!



Fabian var hungrig på det mesta!



Choklad fondue och sockervadd var några av barnens favoriter på efterrättsbordet!



På eftermiddagen tog barnen sin första cykeltur runt kvarteret, något mer avancerat än så uträttades inte denna söndagseftermiddag.



lördag, juli 28, 2012

40-ÅRING

Så var det dags för min kära man att äntligen bli 40 år han med!
Kanske inte så stor skillnad mot 39 men ändå. En anledning till fest och firande är aldrig fel!

Efter frukost och presenter på sängen softades det hemma och i poolen med diverse svalkande drycker.
Till kvällen hade vi bjudit över Fredric och Simona på middag. De kom med fina blommor och presenter både från dem själva men även från kompisar i Sverige som de förmedlade från, så kul!

Fest blev det med skumpa och god mat, skinny dipping i poolen och ja, en helt vanlig fest med andra ord :)



Självklart fick 40-åringen frukost på sängen och presenter!



Sedan önskade sig födelsedagsbarnet poolbad med barnen...



och en kall öl vid kanten!




Barnen hade bakat kladdkaka till pappa som efterrätt.




Simona, Fredric, Frasse, Fabian och Filippa runt middagsbordet.



Fabian var först ut med skinny dipping i poolen. Och den enda tack och lov...?



Frasse och Fredric föredrog istället klädsim lite senare på kvällen.


tisdag, juli 24, 2012

SHOPPING

Idag tog barnen och jag med vår maid Rose på en liten shoppingtur. Anledningen var i första hand för att hon kan engelska så bra och är därmed en utmärkt tolk att ha med.

Huvudsaken med shoppingturen var att besöka ett skrädderi som Rose tipsade om för att låta dem sy upp gardiner till huset. Efter att ha valt tyg så kommer de helt enkelt hem och mäter upp allting, väldigt praktiskt.
Vi stannade även till i inredningsaffären Le Souq i Kemang som visade sig ha många fina ting. En prynadsskål i form av en durian frukt samt en korg fick följa med hem.




En durian frukt i form av dekorativ skål!



Skålarna fanns i mängder av olika färger, vackra!




Snygg korg för förvaring!


måndag, juli 23, 2012

RAMADAN

I fredags kväll startade Ramadan. Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och den heliga fastemånaden. Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck, rökning och sex ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod, ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen.
Låter kanske inge vidare roligt? Vilken svensk skulle fixa det?

Vidare så ber muslimerna under denna fastemånad mer än vanligt för förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva. Kan det vara så "enkelt" tro?
Då det som sagt bes oftare än vanligt just nu, och det vill inte säga lite, så är det ett evigt "gnällande" från alla minareter. Inte precis som vaggvisor ska tilläggas....
Ytterligare så förväntas muslimerna uppträda väl, ge allmosor, högakta sin familj, undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning.
Låter som en nyttig prövning för vem som helst, inte bara för muslimer. Frågan är bara hur många som verkligen efterlever alla dess riktlinjer och förväntningar, på riktigt alltså?

Jag hade inbillat mig att de i alla fall fick dricka vatten dagtid under Ramadan men de får de tydligen inte.
I värmen som är här begriper jag inte hur de bär sig åt att klara sig utan vätska, själv skulle jag svimma på studs.
Så en prövning är Ramadan allt, sanna mina ord.

För att själv "uppträda väl" så här under Ramadan har jag inte mage att låta vår maid Rose jobba hela dagar utan skickar hem henne flera timmar tidigare, i god tid för att hon ska hinna hem innan mörkret faller då hon får lov att äta och dricka igen.

söndag, juli 22, 2012

TILLBAKA I JAKARTA

Den långa resan gick på det hela bra och barnen lyckades sova nästan 7 timmar mellan Amsterdam och Jakarta vilket naturligtvis underlättade för mig. Att de sedan båda två lutade sig mot mig som satt i mitten gav mig lite onödigt mycket värme.... jösses vad jag svettades.
I vanlig ordning sov jag inte en blund på hela resan vilket sätter sina spår i form av huvudvärk och ett aningen, aningen lättretat humör...

Frasse stod i alla fall på rätt terminal den här gången och det blev så klart ett kärt återseende för oss alla!

Bilresan hem till huset från flygplatsen var inte lika rolig (som vanligt...), den tog två timmar i kaoset och jag kommer ALDRIG att vänja mig vid denna fruktansvärda trafik.
Konstigt nog (eller kanske just därför) visade sig Jakarta från sin bästa sidan den fredag kväll i slutet av mars då vi anlände för första gången. Av någon anledning så flöt trafiken väldigt smidig just den kvällen, trots att det även då var i rusningstrafik, och vi tog oss igenom stan på 45 minuter. Helt osannolikt har jag förstått nu men hon ville väl visa upp sig från sin allra bästa sida antar jag.
På grund av just trafiken så imponerar tyvärr Jakarta inte så värst mycket på mig än så länge, visserligen så är jag inte speciellt lättflörtad men ändå.  Hon får hur som helst lov att leverera mycket bättre framöver för att bli kompis med mig!

Det sömnlösa dygnet under flygresan gjorde lördagen till en välbehövlig vilodag för min del.
Då vi precis hade hunnit flyttat in i huset innan vi flög hem till Sverige så fanns det en del kvar att styra upp vilket vi faktiskt lyckades med under resten av helgen. I och för sig mest Frasse som jobbade och fixade efter mina instruktioner... :)
Med några nya gardinlängder och mattor så är vi klara!

Då Filippa har sovit med sin mormor i fyra veckor så var längtan efter henne stor vilket medförde tårar och problem med att somna själv på kvällarna... samma visa varje gång.



Filippa och Fabian tar sig ett morgondopp i poolen innan frukost, de "hann" inte ens byta om till badkläder...




Inte dimma utan "foggning" utomhus runt huset för att hålla myggor och annan ohyra borta.


onsdag, juli 18, 2012

SISTA DAGEN I SVERIGE

Tänk så fort nästan fem veckor kan gå.
I morgon är det redan dags för den långa resan tillbaka till Frasse och Jakarta.

I och med att den sista dagen i Sverige även var min systers födelsedag så blev det lite extra firande.
Med mina föräldrar och alla syskon med familjer på plats samt ett härligt sommarväder var det inte mycket att klaga på.

Det svenska sommarvädret under vår vistelse har precis varit just det, svenskt sommarväder, det vill säga ömsom sol ömsom regn och inte alltid så hög temperatur som kanske hade önskats.
Jag för min del hade inget som helst att klaga på vad gällande vädret, med en konstant temperatur på över 30 grader i skuggan i Indonesien så njöt jag av det svenska omväxlande vädret.
Jag var med all säkerhet den enda som gjorde det. Svenskar generellt kan älta vädret om och om igen och jag vet inget folkslag i världen som diskuterar vädret så mycket som just svenskar.
Visserligen förståligt med tanke på det omväxlande klimatet men kanske att svenskarna ändå skulle må lite bättre av att inte låta sig påverkas av vädret så mycket?
Antagligen lättare sagt än gjort. Vad skulle alla prata om?

Barnen hade lite mixed feelings inför avresan, saknaden efter kusiner samt mormor och morfar gav sig redan till känna.
Sverige har som vanligt bjudit på en mycket uppskattad tid för oss utlandssvenskar som riktigt har hungrat efter just detta. Ett särskilt tack till min mamma och pappa så klart som har stått ut med att ha oss boende hemma hos dem så länge!

Vi får se när nästa Sverigebesök blir, när det än blir så kommer det att vara mycket efterlängtat!



Filippa åker ring efter motorbåten!

torsdag, juli 12, 2012

SKOGENS GULD

Med det typiska svenska sommarvädret med mycket regn så bäddar det gott för sommarkantarellerna!
Dessvärre så är det där med att hitta bra svampställen inte min starka sida.
Några stackare lyckades vi dock hitta, små men naggande goda!

Blåbär hittade vi desto mer av, skogen var full av härliga blåbär! Nyplockade blåbär med mjölk väcker barndomsminnen då min morfar alltid plockade det till oss och bjöd på när vi var hos dem på landet.
Så väldigt gott!

Med några kassar nyplockade fläderblommor sattes även en stor sats för att göra saft av dessa ljuvligt doftande blommor.
När vi ändå var igång så bakades det även bröd denna dag!

Man får inte låta det svenska sommarvädret styra och begränsa dig för mycket. Det hjälper inte att gnälla över de uteblivna soltimmarna, det gäller bara att hitta på andra aktiviteter än sol och bad!



Rykande färska blåbär, fläderblommor och kantareller!



Fabian i blåbärsskogen, han visade sig vara en alldeles utmärkt bärplockare!

måndag, juli 09, 2012

TJEJFEST

Det är så kul att försöka hinna träffa så många gamla vänner som möjligt, speciellt nu när jag är hemma i Sverige så sällan. En underbar måndag kväll fick vi till en träff med sex härliga tjejer som jag har känt i väldigt många år, så kul att ses och uppdatera varandra om vad som har hänt sedan sist!

Vi kan enkelt konstatera att vi alla lever väldigt olika liv men det är ju det som gör det så himla intressant!

Tack tjejer för en härlig kväll!



Hela tjejligan Bella, jag, Linda, Maria, Karin och Malin


Jag, Linda och Maria njuter av den härliga sommarkvällen!

fredag, juli 06, 2012

SOMMARKUL

Barnen har som sagt varit rätt påhittiga under sommarlovet och med morgonprogrammet Sommarlov som inspiration har de även skapat och filmat in deras alldeles egna sommarlovsprogram, Sommarkul!

Inspelningsplats har varit hos mormor och morfar och framför allt i och utanför boden. De har släpat fram all möjlig rekvisita som de har hittat där inne och skapat sin egna studio.

Inte nog med det, de har även skapat sin egna hemsida där de så smått har börjat skriva saker och lagt upp några av de filmer som de har spelat in och dessutom alldeles själva har redigerat.

www.123minsida.se/sommarkul

Tiderna förändras sannerligen, min barndoms somrar vara långt ifrån de som våra barn idag lever. Visserligen gör de även samma saker som när jag var liten men idag har det kompletteras med en stor tekniksida som inte fanns när jag växte upp.
Många tekniksaker "som-jag-inte-kan-vara-utan" börjar idag med den lilla bokstaven i framför, iPhone, iPod, iPad och slutligen en Mac.

Att en 9-åring har en egen iPhone, iPod, iPad och en MacBook Pro låter inte klokt i vissas öron medan andra knappt höjer på ögonbrynet åt den informationen.
Skämmer vi som föräldrar bort dem, ja det är klart vi gör. Å andra sidan arbetar de idag redan i tidig ålder med både iPad och Mac i förskola och skola vilket gör att vi vill att de ska "hänga med" i utveckling även på hemmaplan.
Bra eller dåligt? Det finns för- och nackdelar med allt antar jag.



Astrid, Fabian, Elvira och Filippa framför deras studio, Boden.

onsdag, juli 04, 2012

ALLSÅNG

Förra året besökte vi Katrineholms alldeles egna allsång vid Stora Djulö Herrgård. Då kunde vi njuta av Andreas Johnsson. Idag var det dags för ett återbesök men inte till lika bra ögongodis. 
Kvällens dragplåster var Sean Banan som var med i årets Melodifestival så barnen var väldigt förväntningsfulla. När han väl stod på scenen var det dock inte lika intressant visade det sig, de lekte mest på de stora gräsytorna.




Del av allsångsgänget på picknickfiltar i det gröna!




Innan allsången firade vi Elvira som fyller 10 år idag med tårta och poolbad!



Fabian flyger i poolen!




Elvira och Filippa gör bomben!