lördag, april 28, 2012

SPÄCKAD LÖRDAG

Lördag borde innebära sovmorgon men barnen är nu vana att gå upp kl sex varje morgon och vaknade redan före kl sju.
Strax efter kl sju var Frasse och barnen redan på väg ner till poolen för dagens första dopp!
Jag låg däremot kvar i sängen och gick inte upp förrän de kom tillbaka en dryg timme senare med färskt bröd och en latte.
Då vi hade den sista sprutan av tre att ta emot rabies så var läkarmottagningen SOS International näst på agendan. De tar alltid tempen innan och det visade sig att Filippa hade feber, snopet.
Hon är visserligen lite snuvig och klagat på huvudvärk men har inte känts varm så vi trodde bara hon hade druckit för dåligt med vatten. Nu fick hon inte ta sista sprutan utan får vänta tills hon är feberfri.

Nästa punkt på schemat var att kolla in ytterligare ett hus som Ericsson har tipsat oss om. Det visade sig att vara ett hus som jag redan själv har kollat på två gånger tidigare med min agent.
Huset är ok men så klart först efter en gedigen to-do-list. Det här huset har en större tomt och Frasse sa att han gillade det här bättre....
Det första huset är klart, bara för Ericsson att skriva på men kanske ändå värt att kolla upp detta hus nr 2 huruvida ägaren är beredd att göra om allt som vi vill samt att det kanske kan blir inflyttningsklart snabbare än de sex veckor som det första huset kommer att ta.
Fortsättning följer...

Sedan begav vi oss till Ranch Market, ett väldigt fint supermarket med bra varor. Skönt att ha hittat ett bra ställe där vi kan handla bra mat, dyrt så klart men det får det vara värt!

Efter lunch hann vi med en liten vilopaus hemma innan det var dags att bege sig till Lussan och Robin för att umgås, äta och dricka gott tillsammans.
Det var full fart på barnen (förutom Filippa som mest tog det lugnt framför TV - så hon är nog inte riktigt bra), de bjöd på show senare på kvällen!

fredag, april 27, 2012

STAR OF THE WEEK

Idag kom Filippa hem med ett diplom, Star of the week!

Hon fick utmärkelsen för att hon så snabbt har kommit in och anpassat sig till sin nya klass!
Så skönt, ett så mycket bättre betyg om sitt barn går inte att få som förälder!



Filippa, "Star of the week"

torsdag, april 26, 2012

LÄXOR

I USA hade Filippa 4-5 läxor varje dag att ta tag i när hon kom hem på eftermiddagen, inklusive läsning.
Det var inte utan lite pust och stön de blev gjorda. Vilket jag har full förståelse för, galet mycket för en 8-åring tycker jag. Att det dessutom kändes lite som att många uppgifter skickades hem för att lösas med hjälp att föräldrarna som lärare gjorde inte saken bättre. Det kändes inte alltid som att det gjordes en ordentlig genomgång av ämnet i skolan under skoltid som ändå måste vara själva syftet.
Det låg väldigt mycket ansvar hos föräldrarna i den amerikanska skolan.

Här på British International School i Jakarta har Filippa haft en läxa på två veckor. Bra eller dåligt? De kanske helt enkelt lär sig och gör det de ska under skoltid efter undervisning av lärarna, effektivt och precis som det ska vara?  Det är i alla fall väldigt skönt tycker Filippa och jag kan inte annat än att hålla med.
Läsning är de dock hårda på och Filippa läser flera böcker i veckan, då hon gillar att läsa så är det inget problem tack och lov.



Filppa med sin enda läxa på två veckor!

måndag, april 23, 2012

TOALETT OMDÖME

På Singapore´s flygplats Changi finns det en tycka-till-maskin uppsatt på väggen i varje toalett.
De vill gärna att alla gäster ger sitt omdöme efter varje besök. Filippa och jag valde Excellent.

Dessa tycka-till-maskiner finns inte uppsatta på toaletterna på Jakartas flygplats. Det finns ingen som helst anledning att ha dessa maskiner där. Svaren skulle onekligen bli Very Poor av de allra flesta gästerna så de gör klokt i att låta bli att installera dessa.



Omdöme att ge efter toalettbesök!

UNIVERSAL STUDIOS

Ett besök på Sentosa Island är ett måste när man är i Singapore. Sentosa Island täcker det mesta i underhållningssyfte för både vuxna och barn.
Vi valde Universal Studios idag, vilket var toppen för barnen.


Universal Studios, here we come!



Madagaskar var en båttur som speciellt Fabian tyckte var vansinnigt rolig.




Time for Jurassic Park!



Ett sagoslott fanns så klart!



Fabian och Filippa åker bil.



Åkattraktionen Transformers vågade sig barnen inte på, denna gång!



Det var vansinnigt varmt idag också, ca 35 grader i skuggan. Barnen köpte varsin vattensprayflaska med inbyggd fläkt. Den användes flitigt! Sentosa Island består även av några fina stränder så efter ett par timmar på Universal tog vi skytrain ner till beachen för ett dopp.




Ett svalkande (lite i alla fall) dopp i havet var skönt efter ett par svettiga timmar.


söndag, april 22, 2012

MARINA BAY SANDS

Efter besöket på Zoo svalkar vi oss i hotellets pool innan vi beger oss ner till det spektakulära hotellet Marina Bay Sands. Självklart måste vi åka upp på 57:e våningen för en drink!

Marina Bay Sands öppnade för drygt ett år sedan och det sägs att det är världens dyraste hotellbygge.
Jag har inga problem med att tro att det är sant om så är fallet. Jösses, vilket bygge!






De två bilderna ovan är inte mina egna utan kopierade då jag inte kunde ta några bra själv på avstånd.
Men jag hoppas att det framgår vilket otroligt bygge hotellet är, tre torn med en "båt" byggd över dessa.
På "båten" ligger restauranger, barer och en lång pool längs med ena sidan, väldigt imponerande allting.



Mäktig vy över Singapore i solnedgången


Läcker pool högst upp på taket.


Singapore Sling och öl på 57:e våningen!

SINGAPORE ZOO

Efter lång sovmorgon och god frukost buffé på hotellet beger vi oss till Singapore Zoo.
Det visar sig vara ett jättefint zoo och barnen gillade det skarpt!

Det är dock väldigt varmt men med några vätskepauser gick det bra.





Fabian var väldigt fascinerad av den vita tigern



Lejonhona


En liten orangutang unge


lördag, april 21, 2012

SINGAPORE

Så fort vi har landat i Singapore slår kontrasterna emot oss.
Singapore vs Jakarta är som natt och dag. I Singapore är det ordning och reda, så rent och organiserat!
Det kan vara så att det enda de två städerna har gemensamt är att de båda har vänstertrafik.
Min personlighet förespråkar ordning och reda och organisation i allra högsta grad så det kanske inte är så svårt att förstå i vilken stad jag smälter bäst in i.
Det är så skönt att få vara i ett I-land ett par dagar!

Det är ca 19 år sedan jag var i Singapore senast men ordningen är densamma. Det går fortfarande inte att köpa tuggummi här.

Efter att ha checkat in på hotellet går vi ner till shopping gatan Orchard Road och intar lunch. Lite shopping på H&M efter lunchen för att fylla upp den svenska dosen lite försämrar inte eftermiddagen.



Fabian sprang på en Star Wars (?) gubbe på Orchard Road



fredag, april 20, 2012

BLIVANDE NANNY/MAID ?


Redan har första skolveckan gått! Utan större problem har barnen anpassat sig till sin nya skola, så skönt!

Efter skolan var vi hembjudna till Mats och Linda för att lite spontant umgås, äta en bit ihop men också för att få träffa deras nanny, Rose. Då Mats och Linda flyttar hem till Sverige i början av juni vill deras nanny/maid Rose gärna ha ett nytt jobb och gärna hos en svensk familj.
Rose har jobbat nästa två år för Mats och Linda och de har bara gott att säga om henne. Det känns tryggt att veta att man kan lita på henne.
Vi pratade med Rose och hon ville gärna börja jobba hos oss i juni. Vi hoppas att allt går i lås och att vi alla kommer att trivas ihop. Det skulle vara så skönt att ha detta med nanny/maid löst.

Vidare så förflöt fredag med en välförtjänt AW efterföljt av hämtmat från italienaren PepeNero. Även Lussan, Robin och deras barn kom över så det var full fart med sex vuxna och sju barn!

Då vi har ett tidigt flyg till Singapore i morgonbitti så kunde inte kvällen bli så sen även om min man gärna hade fortsatt lite längre. Precis som vanligt med andra ord.

onsdag, april 18, 2012

HUSBESTYR

Nu när barnen har börjat skolan får jag äntligen ett par timmar för mig själv innan det är dags att hämta dem igen. Idag ägnade jag den tiden till att titta på hus.
Det är bara att inse att det inte kommer att gå att få det där wow-huset här. Inte för att de inte finns, för de gör det faktiskt utan för att de som är wow är alldeles för dyra, priserna är helt galna här!

Nu har vi i alla fall hittat ett hus i rätt område och som ligger på en hyfsad pris nivå för Ericsson som kan vara intressant.
Jag har dock en 17 punkters to-do-list med saker som måste åtgärdas innan vi kan flytta in så vi får väl se vad ägaren har att säga om det. Ericsson måste också säga sitt eftersom det är de som får stå för kontraktet och betala kalaset.
Vi får väl se hur det går, men nu har vi i alla fall kommit en bit på vägen.

På eftermiddagen kom svenska Carina över med ett av sina tre barn. Medan våra barn badade i poolen kunde vi i lugn och ro sitta och prata, skönt! Carina har bott här i fyra år så hon är rutinerad vad gäller att bo i Jakarta, väldigt bra med lite stalltips!

tisdag, april 17, 2012

ÖVER FÖRVÄNTAN

Barnen fortsätter att överraska, idag lämnades de på skolan precis som om de hade varit där i evigheter.
De små liven klarar förändringar bättre än man tror och de är helt klart rätt så tuffa och modiga.
Återigen så är det väl jag som oroar mig i onödan, precis som vanligt med andra ord.

På vägen hem idag var det ett riktigt skyfall, det bara öste ner under ganska lång tid, man såg knappt en meter framför sig. Det var rätt otäckt att åka bil då.

För övrigt så är det alltid över 30 grader varmt här, några grader mindre under natten. Vanligtvis alltid en regnskur och lite åska på eftermiddagen. Väldigt behagligt klimat, helt klart!

måndag, april 16, 2012

SKOLSTART

Idag var det äntligen dags för skolstart! Som jag har väntat!
Barnen har faktiskt väntat de med men garanterat inte så mycket som jag.

Både Filippa och Fabian var förvånansvärt positiva och laddade inför skolstarten. De hade i och för sig båda en liten darrande underläpp ett tag när vi anlände till skolan och hälsade på fröknarna. Inte alls så konstigt men den försvann snabbt.
Filippa lämnades med sin klass och Fabian vinkade glatt hej då.

Jag stannade för säkerhets skull på skolans område under hela dagen för att titta till dem då och då men också för att själv lära känna skolan och alla nya rutiner.

Sammanfattningsvis så gick första dagen över förväntan bra, så väldigt skönt! Det är väl alltid så att mamma är lite mer orolig än barnen...

Nackdelen är att det är en bit att åka, redan strax innan kl 7 på morgonen måste vi sitta i bilen.
På vägen hem idag släppte mycket spänningar och båda två somnade i bilen under hemfärden.

söndag, april 15, 2012

SLAPP SÖNDAG

Jag vaknade mitt i natten av något som jag inte först förstod var det var. Jag tyckte att dörren skakade, som om någon försökte komma in, lite olustigt.
Senare på dagen fick vi höra att det hade varit ett efterskalv och där hade jag alltså förklaringen till varför jag hade vaknat. Frasse vaknade inte för övrigt.

Söndagen förflöt i lugnt tempo men ett par timmars shopping och lunch på ett för oss nytt shopping mall, Plaza Senayan, som var riktigt bra.

Senare på eftermiddagen hade min man beställt både manicure och pedicure åt mig på hotellets spa så jag bara njöt av det under en timme. Det var en riktigt skön söndag med andra ord.

lördag, april 14, 2012

LÖRDAG

Efter en lång sovmorgon och frukost åkte jag själv till Pondak Indah Mall (PIM) och spenderade några timmar. Det var väldigt skönt att för en gångs skull få vara själv under några timmar och inte behöva ta hänsyn till två barn hela tiden.

Eftermiddagen spenderades vid poolen innan det var dags att göra sig i ordning för stor fest hemma hos Mats och Linda. Mats är en gammal klasskompis till mig, vi gick hela grundskolan tillsammans, och nu bor han här i Jakarta med sin familj sedan ett par år tillbaka, även han Ericsson anställd. Världen är bra liten! Tyvärr ska de flytta "hem" till Sverige i sommar efter 12 år utomlands.
Då vi inte har träffats på väldigt många år ska det bli kul att ses i kväll!
Det är egentligen en vuxen fest men då vi inte har någon nanny ännu så ville Mats ändå att vi skulle komma. De har barn i ungefär samma åldrar som våra så de kunde leka ihop.

Innan var vi bjudna på en fördrink hos en annan Mats som för övrigt bor granne med den första Mats, väldigt praktiskt.

Det var kul att se min gamla klasskompis igen, han var sig lik! Våra barn kom bra överens så det var skönt att slippa ha dem stå och dra i mig under kvällen.
Det var en stor fest med många människor, det var kul att träffa många nya ansikten och många nya svenskar!
Efter några timmar åkte jag hem med barnen då de behövde komma i säng. Frasse fortsatte festa så klart och kom inte hem förrän några timmar senare, riktigt när vet jag inte...

fredag, april 13, 2012

HUS OCH HUNDAR

Idag blev vi visade ännu några hus. Ännu några hus som inte riktigt höll måttet, ett kan eventuellt duga om det sker en uppgradering av badrummen.
Nu har jag tittat på över 25 hus tror jag och ännu inget som är wow. Det är inte för att jag är så väldigt kräsen (kräsen är jag i och för sig i vanliga fall, väldigt kräsen dessutom, men till och med jag förstår att det måste man stoppa lite åt sidan för här kan du inte vara kräsen på den nivån) utan mer för att ungefär ca 40 hus är normalt att titta på innan du hittar något som du kan tänka dig.
Allt enligt information från de svenska fruarna som har bott här ett tag.
Så med det i åtanke så har jag alltså fortfarande några visningar kvar.

Efter husvisningarna var vi bjudna på lunch hos Simona. Väldigt gott och trevligt, barnen lekte med de två små hundarna som hon och Fredric har.
Filippa har tjatat om hund ett bra tag men där går gränsen har jag sagt, jag vet precis hos vem huvudansvaret kommer att hamna och jag är inte intresserad av den uppgiften.

torsdag, april 12, 2012

NYA KOMPISAR

Idag ringde en annan svensk Ericsson fru upp mig och bjöd över mig och barnen på lite fika.
Så roligt att börja få lite kontaktnät här i Jakarta!

Efter lite shopping av ryggsäckar mm inför skolstarten nästa vecka och lunch med Frasse åkte vi hem till Lussan, Edward (Eddie) och Ebba som har bott här i Jakarta sedan september förra året.
De bodde i ett jättefint hus inte alls långt ifrån hotellet.
Eddie och Fabian är lika gamla och de fann varandra direkt och lekte nonstop i tre timmar, så roligt att se!

Det är så skönt att kunna få dela erfarenheter, tankar och känslor med någon som befinner sig i samma situation!

onsdag, april 11, 2012

JORDSKALV I INDONESIEN

Jordskalv tycks förfölja oss. I höstas när vi bodde i Kalifornien vaknade jag en morgon av att hela huset skakade till.

Idag på eftermiddagen har det varit ett stort jordskalv utanför Banda Aceh, Sumatra. Igen. Idag kände jag dock inte av skalvet. Jakarta ligger så långt ifrån, tack och lov.

Kan bara hoppas att detta skalv inte kommer innebär lika förödande konsekvenser som det 2004 gjorde!

Frasse blir kvar på jobbet i kväll, som ansvarig över en Indonesisk operatör måste han hålla sig uppdaterad på statusen av systemet uppe i norra Sumatra.

tisdag, april 10, 2012

SKOLUNIFORM

I dag har jag och barnen besökt British International School, BIS, igen för att lämna in de sista dokumenten, gå igenom allting inför deras skolstart på måndag och för att sist men inte minst köpa deras skoluniformer.
På BIS är det krav på skoluniform, jag kan väl tycka att det finns både finns för- och nackdelar med en skoluniform.
Barnen som aldrig har använt skoluniform tyckte det var spännande och provade glatt de olika plaggen vi var tvungna att införskaffa. En uppsättning för dagligt bruk och en uppsättning för idrottstimmarna.
Då det krävs svarta skor måste vi komplettera med det och även med nya ryggsäckar.



Första gången i skoluniform!


Vi passade även på att snygga till dem i håret på hotellets frisörsalong.
Filippa klagar ständigt över sitt tjocka hår och hur svårt det är att kamma ut, vilket det är, så idag kom stora saxen fram och klippte av det en decimeter samt tunnande ur och klippte upp det rejält.
Först blev hon alldeles förstörd eftersom hon tyckte det blev alldeles för kort men jag tröstade henne med att då hennes hår växer som ogräs så är det snart lika långt igen.
Hon tycktes glömma bort det väldigt snart och tyckte istället att hon blev riktigt fin i håret.



Fabian och Filippa, nyklippta

söndag, april 08, 2012

EGG-CITING

I dag hade hotellet ett event som de kallade Egg-citing. Det innebar en buffé, som var riktigt bra, och olika aktiviteter för barnen.

Det hölls en form av trollerishow för barnen, dekoration av cupcakes och äggjakt mm. Vi träffade några andra svenska familjer där så det var trevligt!



Det var fint påskdekorerat i matsalen




Fabian och Filippa hade kul inne i barnens showrum


Både Frasse och jag ägnade varsin timme nere i hotellets gym på eftermiddag. Efter ovanligt långt träningsuppehåll så var det välbehövligt!

Söndagskvällar innbär familje-film-kväll och idag såg vi "The adventures of Tintin"

lördag, april 07, 2012

KIDZANIA

Påskafton startade med ett besök på Kidzania.
Kidzania är ett alldeles eget "land" skapat för barnen. I Kidzania får barnen arbeta för att tjäna pengar och för att sedan kunna köpa biletter till olika aktiviteter.
Till en början kändes det lite rörigt och lite bristfällig information för våran del, bristen på engelska hos indonesierna gör det inte enklare. Men efter ett tag fick vi klarhet i hur det fungerade och barnen satte fart.


 

Kidzania, barnens alldeles egna land.



När man köpte inträdesbiljetter checkade man helt enkelt in precis som på en flygplats.



Filippa och Fabian genomgick hälsokontroll på sjukhuset 
så att de sedan kunde ta sitt alldeles egna körkort.



Med ett körkort kunde Fabian köra rallybilarna, han var mer än nöjd!


På eftermiddagen förbereddes en påskbuffé som innehöll hemmagjorda köttbullar och rödbetssallad, prinskorv, ägghalvor och potatisgratäng. Inte så tokigt alls!
Barnen var nog gladast över de påskpåsar med svenskt påskgodis som mormor och morfar hade skickat med i vår packning.



Påskharen kom även till Jakarta!

fredag, april 06, 2012

MECCA

Indonesien är med sina över 238 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste land och har världens största muslimska befolkning.

Att det i taket i varje hotellrum sitter en skylt med en pil som visar riktningen mot Mecca är med andra ord en högst naturlig inredningdetalj.



Det gäller att be åt rätt håll, pilen i taket hjälper muslimerna att 
visa åt vilket håll Mecca ligger åt.



En av alla moskeér i Jakarta

ÄNNU MER HUS

Långfredagen innebar ledigt för Frasse och fortsatt husjakt.
Vi tittade på sex hus idag i ett annat område än Pondok Indah. Ericssons policy säger i och för sig att vi ska bo i området Pondok Indah då det ligger nära kontoret och även JIS.
Men då vi har tittat på alla lediga hus i det området så måste vi vigda vyerna lite.
Det första huset vi tittade på föll faktiskt alla i smaken, tro det eller ej. Med lite mindre justeringar så kan det bli riktigt bra. Den enda nackdelen vi kan se nu är att det ligger lite längre bort och kan innebära långa stunder fast i trafiken. Vi får se vad Ericsson har att säga om saken.

Det är heller inte bara att hitta ett bra hus som mer eller mindre uppfyller kraven på faciliteterna.
En hel del andra faktorer är minst lika viktiga att ta hänsyn till, till exempel hurvida huset ligger i förhållande till "flooding", översvämningar som kan uppstå, hurvida huset försörjs med vatten från egen tank eller via kommunalt vatten. Som icke muslim är avståndet till närmaste moské av stor vikt, vi vill att huset ska ligga så långt ifrån en moské som möjligt. Att ha en minaret runt husknuten kan lätt bli störande.


 

Det var rätt pampig entreé till detta hus och en fin pool med trädgård. Att hitta ett hus med trädgård är inte lätt i Jakarta, de flesta hus har bara en pool utanför sedan höga murar.


Barnen är minst sagt trötta på att titta runt på hus vid det här laget så eftermiddagen spenderades vid poolen där jag tror de låg i tre timmar i sträck.
På kvällen åt vi middag på en av hotellets restauranger, Satu Lagi. Med trubadurer som spelade var det riktigt mycket folk och trevligt.

torsdag, april 05, 2012

PIM

Efter ett morgondopp i poolen begav vi oss till Pondok Indah Mall, PIM, för att äta lunch tillsammans med Frasse.
Vi valde en trevlig japanare med väldigt god sushi. Barnen är inte helt inne på sushi spåret ännu så de valde stekt ris med kyckling istället.
Med endast två kokplattor hemma i lägenheten så är det inte helfestligt att laga mat där, det blir en hel del restaurangbesök om man säger så.
Utan en ugn är man rätt begränsad i köket kan konstateras.



Filippa och Frasse

Efter lunchen blev det glass från Cold Stone, smarrigt värre.
Fabian upptäckte Choo Choo tåget som hade sin station precis brevid glasstället. Självklart ville han åka det lilla minitåget som tuffade runt inne på shoppingmallet.
Filippa och jag fick snällt tränga in oss i det lilla tåget vi också och följa med på en tur.
Det var rätt bra faktiskt, jag fick en ganska bra överblick över vilka butiker som finns, på nedervåningen i alla fall. Jag konstaterade snabbt till min glädje att en hel del välkända amerikanska märken fanns representerade.



Filippa och Fabian i Choo Choo tåget

onsdag, april 04, 2012

NYA HUSVISNINGAR

Idag var det dags för ännu ett försök med att hitta ett hus i området Pondok Indah.
Pondak Indah ligger strategiskt nära både Frasses jobb och skolan JIS, att det ligger nära den internationella skolan gör området väldigt attraktivt och tyvärr också ganska dyrt.

Barnen och jag blev visade runt i sex hus idag, det ena värre än det andra skulle man kunna säga.
Det var inte ens värt att ta några kort och lägga upp här på bloggen.
Nu har jag blivit visad alla lediga hus som finns i Pondok Indah så vi har väl ett litet problem skulle man kunna säga. Att hitta ett skapligt hus att bo i verkar bli en svår nöt att knäcka.

Det enda tänkbara är ett hus som fortfarande håller på att renoveras och kommer inte att vara helt klart förrän om ca 8 veckor. Det huset tror jag kommer att bli fint så vi får väl se om vi ger oss till tåls och inväntar det.

tisdag, april 03, 2012

JIS

Idag hade vi besök på JIS, Jakarta International School.
Det var rigorösa säkerhetskontroller innan vi kom in. Först fick vi en rundtur på JIS Campus som är väldigt stort, så stort att vi fick åka bil bort till Elementary School där både Filippa och Fabian kommer att gå.
Skolan är väldigt fin med stora lekparker, idrottsanläggningar, simbassänger, teater, bibliotek och cafeteria.
Det kommer att bli väldigt bra att få börja här, kruxet är bara att det inte finns plats för dem förrän terminsstarten den 8:e augusti så vi måste tyvärr rätta in oss i det och börja på British International School till att börja med om en dryg vecka.
Det blir väl bara ungefär åtta veckor på BIS innan sommarlovet börjar men inte så mycket vi kan påverka det hur gärna vi än vill.
Av erfarenhet så är barn väldigt anpassningsbara så jag hoppas att det kommer att gå bra.



Jag kunde inte låta bli att ta kort på de underbart fina orkideérna som hängde ner från träden inne på skolområdet.

måndag, april 02, 2012

ÅSKOVÄDER

Det kommer nästan alltid en regnskur varje dag över Jakarta, oftast på eftermiddagen.
Idag drog ett ordentligt oväder in över oss med skyfall, blixtrar och dunder.
Vanligtvis är dessa snabbt övergående men idag höll det på i flera timmar.



Skyfall över Jakarta, alla skyskrapor i bakgrunden gömmer sig i regnet