tisdag, december 20, 2011

VISSA TROR PÅ TOMTEN

De amerikanska barnen tror stenhårt på tomten. Det är inget man skojar om.
Efter att halvt som halvt trampat i klaveret och fått det "onda" ögat så vet jag.

Alla känner till historien där tomten kommer ner från skorstenen på natten, lämnar julklappar i strumporna och under granen, äter upp kakorna och dricker upp mjölken som har ställt fram till honom vid den öppna spisen.
Som vilken saga som helst. Grejen här är att de amerikanska barnen tror på RIKTIGT på just den sagan.

Eftersom tomten kommer på natten så träffar de amerikanska barnen aldrig den "riktiga" tomten. Alla tomtar som springer runt så här års förklaras med att det är inte den RIKTIGA tomten.

I Sverige är av tradition att tomten kommer på besök framåt eftermiddagen på julafton och delar ut alla julklappar. Efter lite glögg och några snapsar så börjar tomten bli lite varm i kläderna, i dubbel bemärkelse, och kanske åker något plagg av, kanske hamnar tomtemasken på sned och därmed inga större svårigheter för barnen att själva räkna ut att tomten börjar likna morfar eller morbror mer och mer.
Vid 1-års ålder är barnen för små för att förstå vem tomten är, vid 2 är de livrädda för tomten, vid 3 kanske fortfarande lite rädda, vid 4 är det kört. Har de dessutom äldre syskon så är det definitivt kört.

Det är oklart vad åldersgränsen är för de amerikanska barnen, innan föräldrarna släpper bomben och bubblan spricker.

Vad som däremot är klart är att alla kulturer har sina traditioner och seder.
Vi behöver inte ta seden dit vi kommer i bokstavlig bemärkele men vi måste respektera och förhålla oss till dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar