måndag, december 12, 2011

ETT ÅR

Idag har det gått ett år sedan vi landade i USA.

ETT ÅR!!! Jag kan verkligen inte förstå att det redan har gått ett år, hur är det möjligt att ett år kan gå så fort?!

För ett år sedan satt vi i en möblerad lägenhet och alla ägodelar vi hade rymdes i de fyra resväskorna som vi kom med.
Dessutom var vi utan bil!
Okej, Frasse hade en hyrbil för att ta sig till och från jobbet. Men jag var utan bil! De som har bott i USA förstår att det GÅR INTE att vara utan bil här! Det finns inte en möjlighet att du fixar att vara utan körkort och bil i USA, du överlever inte det, så illa är det!

Så här ett år senare, sitter vi i ett fint hus med alla våra ägodelar som skeppats över och dessutom med två bilar.
Vägen hit innebar en hel del slit med byråkratin och oändliga telefonsamtal och besök med diverse instanser.
Men det har till 110 % varit extremt nyttigt och lärorikt. Oj, vilka nya referensramar vi har idag än för ett år sedan!

Mycket har hänt på ett år. Jag blir lite vimmelkantig när jag tänker på det, det har hänt så mycket så det är svårt att sortera in alla intryck.
Jag antar att det tar tid att låta saker och ting sjunka in.
Många gånger är det först långt efteråt intrycken kommer, antagligen för att det är först då man har tid att reflektera över dem.
Nu när vi lever mitt i det så rullar allt liksom bara på. På gott och ont.

En sak är klar, under det här året har vi upplevt så väldigt mycket och har fått så många nya erfarenheter att stoppa i vårt bagage. Bra som dåliga, men alla berikande på sitt sätt.

Några snabba reflektioner just nu:

Några positiva...

- Att barnen har anpassat sig så väldigt bra här med både språket och skolan, helt klart väldigt positivt att de kan prata engelska nu! Vilken gåva, även om de inte riktigt förstår det själva än.

- Klimatet! Jösses vilket bra klimat! Det är varmt när det ska vara varmt och man kan dessutom lita på det.
Vi har ändå fyra årstider, vilket som svensk faktiskt är skönt har vi kommit fram till. Våren kommer väldigt mycket tidigare, sommaren är väldigt mycket längre och som sagt pålitlig, hösten kommer senare men med kyla vilket gör att stövlar och pälsväst med fördel kan användas, I like!
Vintern är väl den som är mest tveksam om vi överhuvudtaget har, eftersom vi inte får snö så kanske vi inte kan kalla den här perioden vinter? Vintern här är mer som en svensk höst för att beskriva den på bästa sätt. Löven på björkarna håller som bäst på att ramla av nu så det säger väl en del om klimatet.
Om man längtar till snön, som våra barn för övrigt gör nu, så har vi bara ett par timmar upp till Lake Tahoe och fantastisk skidåkning så man måste ändå säga att klimatet är nog lite av det optimala här!

- Kalifornien är väldigt, väldigt vackert, det saknas inte naturupplevelser eller upplevelser i största allmänhet!

Några negativa....

- Boendet. Det är inget som helst fel på vårt stora fina hus, tvärtom. Däremot existerar inte friheten som vi var vana att bo i hemma i Sverige. Hemma i vårt hus i Silverdal stod dörren alltid öppen, alla gatans barn sprang och lekte tillsammans, in och ut mellan husen. De stora öppna gräsytorna och parkerna precis utanför dörren gjorde att barnen kunde springa och cykla själva mellan sina kompisar, från köksfönstret hade jag full överblick över området.
Det ger en unik frihet som är så oändligt mycket värt! Oj, vad jag saknar Silverdal i framför allt det avseendet!
Här i USA har husen höga murar och staket med grindar, inga barn är ute på gatan och leker fritt. Gatorna är i det närmaste tomma på liv och rörelse vilket är så ovant och så trist. Mycket handlar om säkerhet och du släpper inte ditt barn med blicken en sekund, något som var stressande i början när vi kom hit och man fick höra diverse historier. Nu har jag slappnat av och kan förhålla mig till det på ett annat sätt.

- Vansinnigt dyrt med dagis. Det är så orimligt att jag inte tänker skriva mer om det för jag blir bara upprörd.
Dyr barnomsorg bidrar till att många kvinnor slutar sina jobb och stannar hemma tills dess barnen är fem eller sex år då de börjar skolan, vilket resulterar, i min mening, till en skaplig kvinnofälla.

Det finns alltid för- och nackdelar med allting, även med att bo i Kalifornien.

Summa summarum så har i alla fall ett år gått och vi kan snabbt sammanfatta det som ett väldigt roligt, intressant och händelserikt år!

Ett års dagen avslutades med bio tillsammans med de svenska tjejerna. "New Years Eve" var en väldigt underhållande film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar