fredag, september 30, 2011

HÖST?

Det är den sista september idag. Det borde vara höst nu. Men inte här, inte riktigt ännu.
Med en konstant temperatur på runt 30 grader C mer eller mindre från juli så längtar de flesta amerikaner efter hösten och en svalare temperatur.

Det är lite lustigt att se landskapet förändras i form av löv som ändrar färg och faller och att det till det är högsommarvärme istället för en uppfriskande kyla.

För en svensk stämmer det inte riktigt, årstiden blir lite satt ur spel. Men jag klagar inte, det är så skönt att det är en varm och än så länge regnfri höst.

Jag hoppas den håller i sig länge!

torsdag, september 29, 2011

SVERIGEBESÖK

En kär gammal kollega har idag varit på besök med sin fina familj.
Nästan lite overkligt, efter att ha suttit bredvid varandra under flera år som arbetskamrater satt hon nu på min uteplats på andra sidan jordklotet.

Det är verkligen så kul att få besök hemifrån, det får allt att kännas normalt så på något vis. Det är å andra sidan helt naturligt att få besök från Sverige - precis som om vi fortfarande bodde i Sollentuna, å andra sidan blir det overkligt när man tänker efter på det otroliga avståndet.

När min kollega berättade att de skulle göra en USA semester på västsidan sa jag genast att det måste komma förbi och hälsa på.
Sagt och gjort i förmiddags svängde en hyrbil modell Dodge upp på uppfarten och där stod de, som den naturligaste saken i världen.

Tiderna har verkligen förändrats. Världen är inte lika stor längre, eller det är den i och för sig rent teoretiskt, men med hjälp av tekniken så har avstånden krympt.

-Välkommen på lunch i Silverdal eller Kalifornien, kom förbi när det passar!
Det är nästan så, fast ändå inte.

måndag, september 26, 2011

MAC LAB

Idag har jag jobbat på Filippas skola under några timmar. Jag har varit hjälplärare under deras "Mac lab" lektion.

Skolan har två stycken "Mac lab" (PC existerar inte här) med två klassuppsättningar av laptop modell MacBook.
Eleverna loggar vant in på "sin" laptop och får grundlig undervisning av alla funktioner, kommandon, anslutsportar, sökmotorer mm på datorn. Jag lärde mig ett och annat jag också!

De loggar vidare in på sidor där de utför skolarbete av diverse slag. De ska snart sätta ihop en egen powerpoint presentation.

Jag måste säga att det är imponerade att se en hel klass sitta vid sin Mac och jobba som om det vore den naturligaste saken i världen.

Jösses, det har hänt en del i utvecklingen sedan jag gick i skolan!

söndag, september 25, 2011

KOMMERSIELLT JIPPO

Det största kommersiella jippot i USA närmar sig med stormsteg, Halloween.

Överallt öppnar temporära butiker överfyllda med Halloween kostymer och attribut.
Det finns allt. Det som du inte tror kan finnas finns. Mycket är långt ifrån lämpligt för barn i mina ögon.

Nu har tre av fyra i familjen inhandlat sina kostymer. Jag har min kvar, det är så mycket att välja på så jag har drabbats av beslutångest.

Vi väntar alla med spänning på att få uppleva Halloween i USA!



Filippa i en av alla Halloween-butiker



lördag, september 24, 2011

PLEDGE OF ALLEGIANCE

Man lär sig något nytt varje dag.

I går under middagen berättade Filippa att de varje morgon innan lektionerna startar står upp bredvid sina bänkar, håller handen på hjärtat, tittar på den amerikanska flaggan och säger Pledge of Allegiance tillsammans.

Vi tittade frågande på henne och undrade om de gjorde det i 2nd grade också. Ja blev svaret. Men inte förrän igår berättade hon om det. Antagligen för att hon inte hade en aning om vad de höll på med.

Varje morgon startar alltså med att de tillsammans avger eden för lojalitet över den amerikanska flaggan och staten USA.

"I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty, and justice for all".

Jodå, amerikanerna är ett väldigt stolt och patriotiskt folk!

Jag är dock inte så säker på att jag gillar deras morgonritual!?

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om det skulle kunna vara implementerbart med en svensk version i Sverige? Hur skulle den se ut?
Skulle det kunna vara möjligt i Sverige? Svaret är definitivt nej!

torsdag, september 22, 2011

BOKCIRKEL

För att krydda till Filippas läxläsning ytterligare så har det även bildats bokcirklar i klassen.

Jag var av uppfattningen av att bokcirkel de har i grupper innebar att de skulle läsa, diskutera och svara på frågor om boken i just dessa grupper. Och att det dessutom skulle ske under skoltid.

I själva verket så ska boken läsas här hemma samt att ett kompendium på 10 sidor om boken ska fyllas i. Efter några veckor har gruppen sammankomst i skolan där de tar del av varandras tankar om boken.

Detta innebär att vi numera har en bokcirkel här hemma. I bokcirkeln ingår jag och Filippa. Just nu läser vi "Dragons do eat homework".

Jag har inget emot bokcirklar i sig, tvärtom, men ändå lite komiskt att det skulle var min sjuåriga dotter som introducerade mig till bokcirkelvärlden.

Jag antar att vi måste hitta på ett namn till vår bokcirkel?

tisdag, september 20, 2011

BARN

Ingen påverkar dig som dina barn.

I morse när jag skulle lämna sonen på dagis satte han sig helt på tvären.
Visserligen var favoritfröken sjuk och gruppen skulle börja dagen ute istället för inne på grund av att det blir alldeles för varmt ute för dem mitt på dagen. För mig dock inte skäl nog för att bli hysterisk.

Oklart vad som orsakade hysterin men han ville allt annat än att vara kvar på dagis.
Som mamma slits i alla fall mitt hjärta itu när du ska försöka lämna en fyraåring som skriker, gråter och håller krampaktigt kvar i dig.
Med rullande tårar även på mig ställde jag mig inomhus för att kunna bevaka honom. Vid ett tillfälle var inte mindre än fyra fröknar hos honom och försökte lugna ner honom. Det hjälpte föga, jag hörde fortfarande hur han grät.
Efter en dryg halvtimma såg han ut att ha lugnat ner sig så pass mycket att jag vågade åka därifrån. Efter ytterligare 20 minuter ringde jag och frågade hur det gick. Han var ok sa de men inte så glad...

Med endast tankar på en förtvivlad son och det på näthinnan avklarade jag träning och inhandling på rekordtid.
Då jag ändå inte kunde koncentrera mig på något annat hämtade jag sonen flera timmar innan avsatt tid.
Han var väldigt nöjd över att jag kom så tidigt.

De små liven kan verkligen konsten att påverka hela din tillvaro, medvetet eller omedvetet.

måndag, september 19, 2011

RIVSTART

Nu har skola, dagis och fritidsaktiviteter rullat på i några veckor och det har verkligen varit en rivstart.
Speciellt i Filippas skola. Med 4-5 läxor per dag lider jag ibland med henne.

Jag har ganska lite förståelse för denna "korvstoppning" av alla de unga eleverna. Kan de inte få vara barn?
Jag är inte säker på att de är mogna för all denna läxläsning i så ung ålder. En viss sak som kanske tar, låt säga 30 minuter att lära sig och förstå nu, kanske bara skulle ta 10 minuter om ett år på grund av att de helt enkelt är mer mogna om ett år?

Jag tycker ändå vi har ganska bra rutiner på läxläsningen med Filippa. Varje dag direkt efter skolan (om hon inte har en playdate) åker vi hem och klarar av läxorna. Det är inte alltid lätt att hålla en sjuåring koncentrerad och det kräver en hel del tålamod från min sida. Jag har inte alltid extra tålamod på lager tyvärr, vilket skulle behövas.
Nu är självklart fallet så att läxläsningen är svårare och kräver mer tid för Filippa än för en engelsktalande elev.
Det är en svår balansgång. Vi vill att hon gör alla läxor som övriga klassen samtidigt som vi inte vill pressa henne så hon blir frustrerad och tappar intresset.

Positivt är att en del uppgifter och ämnen har webbaserade sidor där elverna kan logga in för att jobba och öva på. Filippa tycker helt klart att det är roligare att göra vissa läxor på datorn.

Positivt är också att det förhoppningsvis etableras en god studieteknik inför mognare ålder?

För att spetsa till det lite går Filippa även i Svenska skolan en eftermiddag i veckan som jag skjutsar henne till. Där jobbar hon i de läroböcker hon skulle ha haft om hon gick i 2:an i Sverige. Jag beställde de böckerna från förlaget så att hon även ska kunna hänga med i det svenska språkets undervisning.

Kanske vi pressar henne för hårt?

Med endast fredag och lördag utan läxor (vilket inte är helt sant då det är 20 minuter obligatorisk bokläsning varje dag) och fritidsaktiviteter så har det sannerligen varit en rivstart på terminen.

Det ska bli skönt med en veckas semester i mitten av oktober. Nej, just det... vi fick skriva på ett fyra sidor långt kontrakt inför Filippas ledighet där vi förbinder oss vid en lista av läxor som ska lämnas in dagen efter att Filippa är tillbaka från semestern...

onsdag, september 14, 2011

COYOTE

Att få sin nattsömn störd är hemskt irriterande.
Att den ibland blir störd av sina barn av olika anledningar är något man måste ha överseende med från dess att de föds tills dess de flyttar hemifrån.
Vid närmare eftertanke är flytten hemifrån säkert ingen garanti för att de inte kommer störa oss på nätterna ändå?

Att få sin nattsömn störd av coyotes är ännu mer irriterande.
I natt gjorde den sig tillkänna, högt och tydligt. Coyoten är en slags prärievarg. Inte alls så lustig att runt knutarna.
Jag tror i och för sig att den är ganska ovanlig här i vårt bostadsområde men vetskapen om att den nu finns på riktigt är lite olustig.

Prärievargen i natt tror jag satt precis utanför vårat hus och ylade i högan sky. Den måste ha väckte hela området förutom våra barn, som av ett under inte vaknade!
När en flockmedlem, sent om sider, svarade på ylandet långt bort i fjärran slutade den så småningom sitt ylande och försvann iväg.

Med flera timmars förstörd nattsömn tillhör inte coyoten mitt favoritdjur. Inte på något vis.

söndag, september 11, 2011

SEPTEMBER 11 - THE ATTACKS

Jag tror inte någon inte minns exakt vad de gjorde när nyheten gick ut om de koordinerade terroristattackerna.
Fyra amerikanska passagerarplan kapades, två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn i New York City, det tredje flögs in i Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania.

Jag satt på mitt jobb på Icon Medialab, ironiskt nog högst upp i den 5:e Hötorgsskrapan. Allting stannande, vi stod som fastfrusna och följde nyheterna på TV skärmarna, allting var bara så overkligt.

Så här 10 år senare känns det fortfarande på något sätt overkligt att det verkligen har hänt. Med det har det, vi blir ständigt påminda.

På de flesta TV-kanaler har dagen ägnats åt att hedra och minnas alla de människor som omkom i attackerna och deras familjer som drabbades av en fruktansvärd förlust.

lördag, september 10, 2011

CONCANNON VINEYARD

Vad passar bättre än att tillbringa eftermiddagen på en vingård?
Med över 30 graders värme dukade vi upp i skuggan under träden, vinflaskorna köpte vi på plats.
Med trubadurer spelandes så var det inte mycket att klaga på.

I kubb-landskampen mellan Sverige och England tog England överraskande hem första segern.
Sverige kvitterade dock säkert efter lite mer vin i kroppen.


En härlig lördagseftermiddag på vingård


Snart är de redo för skörd! Enorma vinklasar hängde från varje vinranka på vingården.




torsdag, september 08, 2011

RÖTT LJUS

Här i Californien, gäller kanske i hela USA, får man svänga höger fast det är rött ljus.
Högersvängen trots rött ljus förutsätter såklart att det inte kommer någon bil från vänster just då, bäst att tillägga för att förtydliga det hela.
I undantagsfall är högersvängen vid rött ljus förbjuden, det står om så är fallet tydliga skyltar som informerar om detta.

Nu när vi har bott här ett tag har vi anammat regeln länge nog för att inte tycka den är det minsta konstig.
Däremot är det högst irriterande när bilen framför stannar inför rött och vägrar svänga höger fast den får.

I morse på väg till skolan var det dags för ett praktexempel. Vid rödljuset precis innan skolan tog det tvärstopp. Bilen framför hade ännu inte blivit informerad om denna regel utan stannande helt sonika, blinkandes höger, vid rödljuset fast kusten var klar från vänster.
Av någon anledning är vi som regel ute i sista stund på morgonen och sladdar alltid mer eller mindre in på skolan precis när det ringer.

Att bli stannande bakom en bil som vägrar svänga höger på grund av rött ljus får igång adrenalinet lite lagom på morgonkvisten, det börjar till och med pysa lite ur öronen.

En lagom uppvärmning inför ett träningspass har jag upptäckt.


måndag, september 05, 2011

LABOR DAY

Första måndagen i september är det helgdag i USA, då firas "Labor Day", den amerikanska arbetarrörelsen.
Vi kan jämföra det med 1:a maj i Sverige. Minus stora demonstrationståg.

Vi firade den extra lediga dagen med poolbad och lite allmänt bestyr som ett hus kräver.

söndag, september 04, 2011

HALF MOON BAY

På vägen hem från San Francisco tog vi vägen förbi Half Moon Bay som ligger söderut längs med Highway 1.

Som nästan alltid längs med Stillahavskusten så var det dimmigt och lite små kyligt under förmiddagen när vi var där. Havet var inte så inbjudande att hoppa i.





Klackskorna var med även på stranden



Dimman låg ordagrant som en ridå mellan havssidan och andra sidan bergen. När vi kom ned från berget efter att ha varit på stranden var det strålande sol och klarblå himmel!


lördag, september 03, 2011

DUCK TOUR

Återigen dags för lite sightseeing i San Francisco, idag med "Duck Tour" på schemat.
Vi åkte helt sonika omkring i en buss/båt som tog oss runt på så väl San Francisco´s gator som i bukten.



Bussturen blev precis en båttur


Som passagerare fick man även "quackers" att kvacka i, väldigt kul tyckte barnen...



Charmiga byggnader i North Beach



Chinatown



Bay Bridge i horisonten


AT & T Park, The Giants hemmaarena


Som alltid är det väldigt mycket kallare i San Francisco än hemma hos oss, något som vi alltid tycks glömma bort. Stövlar och halsduk hade varit mer passande än sandaler och klänning. 
Filippa ville dock ha sina "klackskor" som hon kallar dem till vare pris så det fick bli med strumpor i...


Kanske inte så trendigt men varmt om tårna!





Charmiga San Francisco i skymningen




Middag på hotellets bar, Pied Piper Bar & Grill



Filippa är en riktig teaterapa när hon vill. Här har hon hittat duschmössa och bomull som hon stoppat i öronen. Vår egen lilla Ulla-Bella stod för underhållningen på kvällen.