torsdag, januari 17, 2013

REGNKATASTROF!

Det är katastrofläge runt om i Jakarta på grund av de enorma regn- och åskoväder som biter sig fast.
Under flera dagar har det varit kaos och detta ihållande oväder skapar flooding/översvämning överallt.
Det är den värsta flooding på över 5 år enligt vår maid, en del säger det dubbla men det saknar betydelse då det hur som får förödande konsekvenser för områden där vattenmängderna inte har någonstans att ta vägen, där dammar brister och floder svämmar över.
De mest drabbade områdena är de som tyvärr redan är drabbade innan översvämningarna av fattigdom och hus som knappt håller ihop.
Det är svårt att ta in hur hårt detta drabbar allt från 10 000-tals till 100 000-tals människor, vem vet hur många?
De drabbade hade knappt några ägodelar från början i deras hus, idag äger de endast det de har på sig. Vuxna som barn tvingas vada i avloppsvatten upp till midjan i de värst drabbade områdena.
Det är så fruktansvärt att jag gråter bara jag tänker och skriver om det.

Alla dessa naturkatastrofer, eld som vatten, har en obeskrivlig makt som inte går att styra över. Att det är fruktansvärt när man befinner sig i det kan enkelt konstateras.
Det är verkligen kontraster här, under sensommaren i augusti och september när det inte har regnat på flera månader är torkan och bristen på vatten är enorm. Nu under regnperioden får människor sätta livet till på grund av de enorma vattenmängderna.

En dag som denna skäms man över sig själv och sina funderingar över huruvida vi ska spendera en långhelg i Singapore eller Bali? Fy f-n så pinsamt, vilka "problem"!
Att uppleva en naturkatastrof på nära håll är som att få en välbehövlig käftsmäll för att tala ordagrant. Även om vi har bott här i snart ett år och redan fått beskåda en hel del kan du inte få nog av dessa "wake-up-calls" som gör dig påmind om verkligheten.
Alla upplevelser och händelser i livet formar dig, likaså formuleras dina värderingar om allt eftersom du berikas med nya erfarenheter.
Vår tid i både Uganda, USA och nu Indonesien har helt klart påverkat oss och gett oss perspektiv i en rad olika frågor.

Om regnet just nu har makt över Jakarta känner jag det motsatta, en otrolig maktlöshet.
Hur kan jag hjälpa? Idag börjar jag med att skänka två stora påsar med kläder, skor och tvål till behövande, JIS gör bl a en insamling till ett barnhem.
När jag och barnen kom hem från skolan bakade vi en kaka och bjöd vår personal på, denna "we-are-all-in-this-together-kind-of-cake" kändes behövlig mitt i allt elände!



Enorma vattenmängder täcker gatorna.



Flooding alert från JIS kommer både till email och mobil.
De barn som åker skolbuss var tvungna att åka hem två timmar tidigare idag.



Vad gör det att vi var tvungna att flytta ut kyl och frys till vardagsrummet så att vi därifrån kunde koppla ihop skarvsladdar till övervåningen där strömmen fortfarande fungerade.
Ett väldigt litet problem i jämförelse med andras!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar